Του Κωνσταντίνου Παντελή
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος παρευρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 21 Σεπτεμβρίου για τις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο αυτών συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μα πρωτίστως τα εθνικά μας θέματα με προεξάρχον το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον υπουργό συζητήθηκε «το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων, καθώς ο γ.γ. ενδιαφέρεται για την ελληνική θέση και για την ευρωπαϊκή θέση και αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση μιας καθαρής και ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα αυτά».
Ο ίδιος ο Βενιζέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ως προς τα μεγάλα, ανοιχτά, δικά μας θέματα, που είναι κεφάλαια της ατζέντας του ΟΗΕ, η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του κ. ‘Αιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μία λύση που να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση που να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μία λύση που να είναι σύμφωνη με το Κοινοτικό κεκτημένο, και πρωτίστως, μία λύση που να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος».
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες εβδομάδες, να συνομιλήσω δια μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις. Στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά να είναι έναντι πάντων, για εσωτερική και για εξωτερική χρήση».
Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών σύμφωνα με τα οποία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με τζιχαντιστές και ότι η εκπαίδευση αυτών έγινε επί ελληνικού εδάφους ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. ‘Άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας, διότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας».
Παράλληλα, σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ για τη συνάντηση αναφέρεται ότι «αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές της διαμάχης που έπρεπε να έχει επιλυθεί από καιρό μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ για την ονομασία. Επίσης, συζήτησαν το καθεστώς των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνεκτικής διευθέτησης στην Κύπρο. Ο γ.γ. και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης συμφώνησαν στη σημασία των συλλογικών διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής του Ισλαμικού Κράτους».
O υπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων διμερών και πολυμερών συναντήσεων στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Τουρκία, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Σε πολυμερές επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει επίσης στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παραστεί στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΝΑΤΟ, και θα λάβει μέρος στην υπουργική Συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ.
Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ και ο ίδιος θα παραθέσει γεύμα εργασίας για τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), της οποίας η Ελλάδα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία.
Ξεχωριστή θέση κατέχει και η συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, καθώς και αυτή με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.
Πηγές:
ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.mfa.gr