Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Η επαναγορά και τα ομόλογα των … τραπεζιτών

Βάλτε τις τρεις «ψηφίδες» που ακολουθούν στη σωστή θέση, και θα έχετε σίγουρα καλύτερη αίσθηση της «μεγάλης εικόνας» ως προς την επαναγορά των ομολόγων.

Έχουμε και λέμε:

1. Έμπειρος περί τα χρηματοοικονομικά εξηγούσε το Σαββατοκύριακο σε στενό κύκλο πως δεν καταλαβαίνει τίποτε από την ιστορία της επαναγοράς ομολόγων, που σήμερα το μεσημέρι θα ξεκαθαρίσει κάπως. Έλεγε λοιπόν ότι «η ιστορία αυτή έχει μάλλον κάποια ουρά που δεν φαίνεται ακόμα, εκτός κι αν πρόκειται για απειλή».

2. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τα hedge fund που υποτίθεται είχαν επενδύσει στα ελληνικά ομόλογα τα οποία προέκυψαν από το PSI και έχουν εγγύηση EFSF, έκανε κατ΄ιδίαν trader που μιλάει μαζί τους.

«Εμένα μου ξεκαθάρισαν πως δεν έβαλαν λεφτά» λέει. Και στο ερώτημα και ποιανού είναι τα λεφτά από ανέβασαν την τιμή από το 17% στο 35% και στο 38% στη δευτερογενή, απαντάει: «μάλλον είναι προσωπικά λεφτά των τραπεζιτών και των ανώτερων στελεχών που ενδεχομένως να ήταν και μιλημένοι»… Θεωρούσε μάλιστα ότι είναι λογικό να προικοδοτηθούν ορισμένοι που χάνουν τεράστια λεφτά από τις συγχωνεύσεις, ώστε να αποσυρθούν αξιοπρεπώς.

3. Και με τα collateral τι γίνεται; Δηλαδή κανείς δεν μας είπε τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες σε εταιρείες ή ιδιώτες με ενέχυρο ομόλογα του EFSF. Μπορεί να πουλήσει η εταιρεία, μπορεί να τα πουλήσει η τράπεζα;

Προηγούμενο άρθροH “καλοσύνη” της Gazprom
Επόμενο άρθροImpossible is nothing

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων