To θεώρημα του GRECOVERY φαίνεται να έχει ερεθίσει πολλούς παίκτες των αγορών, κυρίως διάφορα hedge funds που «ψάχνουν» την Ελλάδα για επενδυτικές ευκαιρίες, μετά την έγκριση των δόσεων από την Τρόικα και το eurogroup, αλλά και την κινητικότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η Ελλάδα επιχειρείται συστηματικά από πολλές πλευρές να αποτελέσει την ατμομηχανή στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη.
Και πράγματι η τακτική αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς. Η Ιταλία άντλησε χθες 8,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με τα επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών, ενώ η Φινλανδία άντλησε ποσό του 1 δισ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγου λήξεως το 2028 με επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 2,291%, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,5 φορές.
Ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν δήλωνε χθες στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι οι κίνδυνοι για διάλυση της ευρωζώνης έχουν πλήρως εξαλειφθεί με τις αποφάσεις που πάρθηκαν το 2012 για τη βιωσιμότητά της. Ο Όλι Ρεν εξέφρασε ικανοποίηση για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει χαλάρωση των στόχων της Ισπανίας για μείωση του ελλείμματος. Αυτό δείχνει εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση και βγάζει προς τις αγορές ένα μήνυμα λήξης του συναγερμού. Οι αγορές άλλωστε δεν θέλουν και πολύ, ακολουθούν τα μηνύματα των γκουρού. Είδαμε τι τούμπα έκανε ο πολύς Νουριέλ Ρουμπινί ή ακόμη το ίδιο το Citi Group για την ελληνική υπόθεση…