Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

H Eυρώπη προειδοποιεί την Κίνα ότι θα χαλάσει τον ρόλο της στον παγκόσμιο χάρτη αν στηρίξει τη Ρωσία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να πουν στον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στη σημερινή σύνοδο κορυφής, ότι η Κίνα θα βλάψει το παγκόσμιο της ανάστημα εάν δώσει στη Ρωσία μια οικονομική ή στρατιωτική σανίδα σωτηρίας, ένα αιχμηρό μήνυμα που θα δοκιμάσει τη δέσμευση του Πεκίνου να εμποδίσει τον πόλεμο να βλάψει τους δεσμούς του με τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα έχει «ειδική ευθύνη» να απαιτήσει από τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Κανένας Ευρωπαίος πολίτης δεν θα κατανοούσε οποιαδήποτε υποστήριξη για την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο», είπε σε δήλωσή της στο Bloomberg πριν από την εικονική σύνοδο κορυφής την Παρασκευή. «Θα οδηγούσε σε μεγάλη ζημιά στη φήμη της Κίνας εδώ στην Ευρώπη».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμενόταν να κυριαρχήσει στην από καιρό προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής, με τους αρχηγούς της ΕΕ να είναι έτοιμοι να προειδοποιήσουν την Κίνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια στη Ρωσία για την αποφυγή κυρώσεων ή την παροχή όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι. Η ΕΕ δεν σχεδίαζε να περιγράψει αυτές τις συνέπειες για να διατηρήσει τη στρατηγική ασάφεια, αλλά ένας αξιωματούχος είπε ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις.

Η Ευρώπη προσπαθεί να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία: προειδοποιεί αυστηρά την Κίνα για την Ουκρανία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα εμπορικά ζητήματα, ενώ εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει τον στόχο της ΕΕ να επανασυνδεθεί με τον ασιατικό γίγαντα. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, προσπάθησε να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση και να ωθήσει περαιτέρω τις δύο πλευρές σε αντίπαλα μπλοκ, προτρέποντάς τους ευρωπαίους αξιωματούχους να διεκδικήσουν τη στρατηγική τους αυτονομία από την Ουάσιγκτον.

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς των Η.Π.Α. ότι η Ρωσία ζήτησε από το Πεκίνο οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη. Απεσταλμένος του Πεκίνου στις Η.Π.Α. είπε στις 20 Μαρτίου ότι δεν έχει στείλει «όπλα και πυρομαχικά σε κανένα μέρος». Τα δυτικά έθνη δεν έχουν δει μέχρι στιγμής στοιχεία ότι η Κίνα έχει βοηθήσει ουσιαστικά τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής το φθινόπωρο μετά από ένα μακρύ πάγωμα των σχέσεων σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang. Τώρα, με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποφάσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία πρόκειται να διαμορφώσουν τη σχέση μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών για τα επόμενα χρόνια.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτή δεν είναι μόνο μια καθοριστική στιγμή για την ήπειρό μας, αλλά και για τη σχέση μας με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Von der Leyen.

Και οι δύο πλευρές ήταν επίσης πιθανό να εγείρουν μια συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις, η οποία έχει αποκλειστεί από την επικύρωση στις Βρυξέλλες λόγω των κινεζικών κυρώσεων σε βουλευτές της ΕΕ. Αυτές οι κυρώσεις ήταν μια απάντηση στα μέτρα του μπλοκ κατά Κινέζων αξιωματούχων σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων