Σκληραίνει σχετικά το πλαίσιο παροχής ασύλου, μετά από συμφωνία των τριών κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού της Γερμανίας. Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις αυτών των αλλαγών είναι η διετής καθυστέρηση στην επανένωση οικογενειών -βάζοντας στην αναμονή όσους περιμένουν ότι θα φέρουν συγγενείς τους στη Γερμανία- και θα κηρύξει ασφαλείς χώρες το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, κάτι που (το Βερολίνο ελπίζει ότι) θα κάνει ευκολότερες τις επαναπροωθήσεις προς τις τρεις χώρες.
Οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU – Μέρκελ), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD – Γκάμπριελ) και των βαυαρών συμμάχων των πρώτων (CSU- Ζέχοφερ) κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο ασύλου στο οποίο συμφωνεί, μετά από διαμάχη, η γερμανική συγκυβέρνηση από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης.
Πέρυσι, στη Γερμανία έφτασαν περίπου 1.100.000 αιτούντες άσυλο, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι Σύροι -σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο από ό,τι σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Το Βερολίνο επιδιώκει να μειωθεί δραστικά η ροή φέτος, με την καγκελάριο Μέρκελ να υφίσταται τεράστια πολιτική πίεση.
Το μέτρο για την επανένωση οικογενειών, το οποίο αφορά όσους δεν αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο προσωπικού διωγμού», ήταν μεταξύ των πιο δύσκολων στις κομματικές διαβουλεύσεις.
Με τον περιορισμό, η Γερμανία ακολουθεί ανάλογες κινήσεις που είχε κάνει η Δανία και η Σουηδία.