Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να λυπάται, αλλά και να σέβεται, την ψηφοφορία της κυπριακής Βουλής με την οποία απορρίφθηκε η δήμευση των καταθέσεων, μπορεί να περιμένει να εξετάσει τις προτάσεις που θα κάνει η Κύπρος στην τρόικα, μπορεί ακόμη και να φανεί διαλλακτική στον επόμενο γύρο. Όμως, η ζημιά για την ίδια, τη Γερμανία και το ευρώ έγινε.
Κι αυτό γιατί η πρωτοφανής ιδέα της δήμευσης των καταθέσεων, όπως ξεκαθάρισε ο εκτελεστικός διευθυντής του επενδυτικού ταμείου PIMCO που διαχειρίζεται 2 τρισεκ. δολάρια, Σάουμιλ Πάρικ υπονομεύει το ίδιο το σύστημα. Και εξήγησε: «Όλο το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την πίστη ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς. Συνεπώς, αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τους ξένους που επενδύουν στην Ευρώπη. Οι επενδυτές πρέπει να αλλάξουν ή να προσαρμόσουν τις απόψεις τους για το τι θεωρούν ως φυσιολογικό ασφάλιστρο κινδύνου σχετικά με τις επενδύσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή τη Βρετανία». Κατόπιν αυτού, η PIMCO μείωσε τις επενδύσεις της σε ευρώ…».
Το επιχείρημα του γερμανικού μάρκετινγκ προσέλκυσης επενδύσεων, σύμφωνα με το οποίο οι καταθέτες παίρνουν το ρίσκο πού καταθέτουν τα λεφτά τους, είναι ένα απλό σόφισμα και εκτός λογικής. Διότι η λογική λέει πως τράπεζες που ανήκουν σε χώρα της ευρωζώνης και οι οποίες πέρασαν πριν έντεκα μήνες τα περίφημα stress test, δεν έχουν ρίσκο. Αν τελικά αποδεικνύεται πως υπήρχε ρίσκο, τότε, όλος ο μηχανισμός ασφαλείας, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι κανόνες της Βασιλείας Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και τα Tiers I κλπ δεν έχουν την παραμικρή αξία και απλώς αποτελούν προπέτασμα ενός σάπιου συστήματος και μιας τεράστιας φούσκας που εάν δεν εξαερωθεί ελεγχόμενα θα σκάσει.
Με δυο λόγια, η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε διέπραξαν ύβρη έναντι του συστήματος που υπηρετούν. Κι αυτό από μία καλβινιστική εμμονή για το απόλυτο, μία αλαζονεία που τους έκανε να επικεντρωθούν στο δέντρο και να χάσουν το δάσος. Οι συνέπειες για τη Γερμανία θα είναι σημαντικές και μακροχρόνιες, τόσο στο πολιτικο-κοινωνικό επίπεδο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις αγορές.