Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ειδικός επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής
Η νέα πειραματική υπηρεσία που λανσάρει η Google θα απαλλάσσει τον χρήστη από τις διαφημίσεις για ένα με τρία δολάρια το μήνα.
«Ένα πείραμα για επιπλέον τρόπους χρηματοδότησης του Web» χαρακτηρίζει το μοντέλο που προσφέρει η Google μέσω του Contributor. Όταν ο χρήστης επισκεφτεί μέσω του Google λογαριασμού του μια ιστοσελίδα που συμμετέχει στο πείραμα, οι διαφημίσεις αντικαθίστανται από θολωμένα κουτάκια. Στις φορητές συσκευές, δηλαδή στη mobile version των ιστοσελίδων το διαφημιστικό υλικό μπορεί να αφαιρείται τελείως.
Η δεύτερη και εξίσου σημαντική αλλαγή που γίνεται με αυτή την υπηρεσία είναι ότι ο χρήστης απαλλάσσεται εκτός από τις ενοχλητικές διαφημίσεις και από την παρακολούθησή του μέσα από τους διαδικτυακούς τόπους που τις φιλοξενούν οι οποίοι δεσμεύονται για αυτό με την Google. Η αμοιβή των ιστοσελίδων που με αυτόν τον τρόπο χάνουν έσοδα από διαφημίσεις, θα προέρχεται από μικρό μέρος του ποσού που καταβάλουν στην Google οι χρήστες. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες που δεν θέλουν διαφημίσεις να χρηματοδοτούν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται συχνά.
Η νέα αυτή υπηρεσία μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση στο χώρο του διαδικτύου, μπορεί όμως να αποτύχει παταγωδώς αμέσως μόλις γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί. Στην τεχνολογική πολιτική, το κρίσιμο στάδιο στο οποίο εξετάζουμε τις επιδράσεις μια καινοτομίας είναι εκείνο στο οποίο επιχειρείται το scale up δηλαδή η μετάβαση ενός δοκιμαστικού πρότζεκτ σε μια νέα διαδεδομένη πρακτική. Υπό αυτή την έννοια η συνέπια μιας τέτοιας επανάστασης θα ήταν η ολοκληρωτική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου με το οποίο λειτουργεί ολόκληρη η βιομηχανία των online ιστοσελίδων. Συνέπεια που θα έφτανε στο σημείο να κάνει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες σχεδόν συνδρομητική. Σήμερα αυτό συμβαίνει σε πολύ περιορισμένο επίπεδο κάποιων ιστοσελίδων οι οποίες ζητούν συνδρομή για να κρύψουν τις διαφημίσεις ή σελίδων που αφήνουν δωρεάν πρόσβαση μόνο σε ένα μέρος του υλικού τους.
Αν όμως η νέα επανάσταση καθιερωθεί τότε θα κάνει την ήδη πανίσχυρη Google ως τον απόλυτο κυρίαρχο του διαδικτύου κλειδώνοντάς την κυριαρχία της (το λεγόμενο lock in) για δεκαετίες.