Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Η ιδιωτικοποίηση της πολεοδομίας

Εκτός από τους πολίτες που έχουν παγώσει από το κρύο σε αυτή τη χώρα εξ αιτίας της επαχθούς φορολογίας του πετρελαίου, έχουν «παγώσει» και οι πολεοδομικοί έλεγχοι, κυρίως αυτοί που οφείλουν να ελέγξουν καταγγελίες πολιτών για πολεοδομικές παραβάσεις. Πού οφείλεται αυτό; Μα στον εκπληκτικό νόμο του περίφημου ΥΠΕΚΑ (Μπιρμπίλη-Παπακωνσταντίνου) με τον οποίο ουσιαστικά ιδιωτικοποιήθηκαν οι πολεοδομίες. Δηλαδή, κατάργησε τους ελέγχους των καταγγελιών από αυτές και συνέστησε την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ και το Σώμα Ελεγκτών Δόμησης.

Αυτοί οι τελευταίοι είναι ιδιώτες μηχανικοί και όχι κρατικοί υπάλληλοι που καλούνται να ελέγξουν την εφαρμογή του νόμου. Όμως, ούτε και αυτοί έχουν-εδώ και ενάμισι χρόνο-ενεργοποιηθεί, γιατί δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα τους πληρώνει: ο καταγγέλλων πολίτης ή ο ελεγχόμενος; Είναι και αυτός ένας αφανής φόρος που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί και περιορίζει δια του κόστους το δικαίωμα του πολίτη να ελέγχει. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας.

Με δυο λόγια, το νέο σύστημα, όποτε αυτό λειτουργήσει, απλώς μεταφέρει τη δυνατότητα λαμογιάς από τον κρατικό τομέα στον ιδιωτικό και ανεβάζει και το κόστος.

Εκεί που κάποιος τα έριχνε στον υπάλληλο, θα τα ρίχνει επίσημα Plus (που θα έλεγε και ο Ευάγγελος) στον ιδιώτη μηχανικό. Ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα–δεν λέμε ότι θα το κάνει-να διενεργεί άτυπους πλειστηριασμούς μεταξύ του καταγγέλλοντος και του ελεγχόμενου για το ποιος θα του τα χώσει πιο πολύ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων