Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Η «Ιερή τρόικα» της Αριστεράς

Την παρουσιάζει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

Η πρώτη συνάντηση του νικητή των εκλογών και νέου Πρωθυπουργού της χώρας Αλέξη Τσίπρα, πριν ακόμα λάβει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο σε εξαιρετικά θερμή ατμόσφαιρα. Ήταν μια συνάντηση έκπληξη αφού για πρώτη φορά νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός συναντά πριν απ’όλους τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Ήρθα εδώ για να πάρω την ευχή σας για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνω», είπε ο νέος Πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, διαβεβαιώνοντας ότι στο εξής οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας θα είναι πιο αναβαθμισμένες από ποτέ. Στο σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του και τόνισε ότι, «χρειάζεται όλοι μαζί να βάλουμε το χέρι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο γιατί είναι κοινός ο στόχος, ο άνθρωπος».Εκκλησιαστικοί παράγοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την κίνηση του νέου Πρωθυπουργού. «Προς τιμήν του ο Πρωθυπουργός θέλησε να ενημερώσει τον Μακαριώτατο για την βούληση του σε σχέση με την ορκωμοσία του αλλά και να λάβει την ευχή του για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει με την εντολή του Ελληνικού λαού» σημειώνουν.

Το κοινωνικό μήνυμα του Τσίπρα και η Εκκλησία

Ήδη από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής και αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, πολλοί ήταν οι Μητροπολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικοινώνησαν με υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των επαρχιών τους και τους εξέφρασαν τα θερμά συγχαρητήριά τους, υπενθυμίζοντας τους ότι «ο λαός που υποφέρει και ζητά καθημερινά της συμπαράσταση της Εκκλησίας, έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες στη νέα Κυβέρνηση της χώρας». Άλλωστε, όπως είχε διαφανεί και κατά την προεκλογική περίοδο, το κοινωνικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα είχε βρει και την ανταπόκριση της Εκκλησίας. «Η Εκκλησία ως μάνα αγκαλιάζει τους πάντες και στηρίζει τους πάντες. Έτσι θα στηρίξει τις προσπάθειες της νέας Κυβέρνησης στο μεγάλο αγώνα που έχει μπροστά της για το καλό του ελληνικού λαού», επισημαίνουν κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η οικοδόμηση των καλών σχέσεων

Είναι γνωστές πλέον οι πολύ καλές προσωπικές σχέσεις που έχει οικοδομήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, αλλά και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τους Αγιορείτες αλλά και με την Ιεραρχία της Κρήτης, όπως φάνηκε και από την συνάντηση που είχε λίγο πριν κλείσει η προεκλογική περίοδος με τον Αρχιεπίσκοπο της ηρωικής νήσου κύριο Ειρηναίο. Όπως σημειώνουν πρόσωπα και από τις δύο πλευρές που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, στην οικοδόμηση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-Εκκλησίας καταλυτική ήταν η ειλικρινής διάθεση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει την Εκκλησία που πρωταγωνιστεί με το φιλανθρωπικό έργο της στην στήριξη χιλιάδων ανθρώπων που βιώνουν τις συνέπειες του μνημονίου. Στο άνοιγμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν άμεσα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η προσέγγιση που άμβλυνε τις διαφορές

Σημαντικό ρόλο για την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία είχαν πρόσωπα που διατηρούσαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο πλευρές όπως ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, υπεύθυνος για τα θρησκεύματα στην Κοινοβουλευτική ομάδα, ο Μάκης Λυκόπουλος, υπεύθυνος για τα θρησκεύματα στο κόμμα και ο δημοσιογράφος του θρησκευτικού ρεπορτάζ Νίκος Παπαχρήστου, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Φανάρι, την Αρχιεπισκοπή, το Άγιο Όρος και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χαριτολογώντας τους χαρακτηρίζουν σαν την «Ιερή τρόικα» της Αριστεράς. Η πρώτη επαφή της ομάδας φέρεται να έγινε με την ευκαιρία της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νομό Σερρών πριν από δυόμιση χρόνια όταν τις ίδιες ημέρες περιόδευε στην περιοχή και ο Αλέξης Τσίπρας. Τότε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωσε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πραγματοποίηση της συνάντησης είχαν συνεργαστεί ο κ.Νίκος Πάπας, διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαχρήστου, τους οποίους πληροφορίες φέρουν να είχαν γνωριστεί νωρίτερα μέσω του βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος είχε παραστεί στη συνάντηση του Ακριτοχωρίου, ο Μάκης Λυκόπουλος και ο Νίκος Παπαχρήστου συνεργάστηκαν στη δημιουργία της θεματικής θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε το διάλογο τόσο με την Εκκλησία όσο και με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Από τις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησαν ήταν στις Μητροπόλεις και στις Μουφτείες της Θράκης. Τον Ιούνιο του 2013 επισκέφθηκαν το Άγιο Όρος. Ήταν η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκεπτόταν το Άγιο Όρος, ένα ταξίδι που στην προετοιμασία του φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Νίκος Παπαχρήστου, με την συνεργασία της Ιεράς Κοινότητας και του Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου. Το ταξίδι εκείνο και η καλή σχέση που δημιουργήθηκε με τους Αγιορείτες καθώς και η κατανόηση των ζητημάτων που τους απασχολούσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησαν το θετικό κλίμα που οδήγησε ένα χρόνο αργότερα στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος. Τότε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέβη προσκεκλημένος της Ιεράς Κοινότητας, βρέθηκαν ο Νίκος Παπάς, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Μάκης Λυκόπουλος αλλά και ο Νίκος Παπαχρήστου, ο οποίος ήταν ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολούθησε την επίσκεψη.

Στο επίκεντρο τα κοινωνικά ζητήματα

Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνε την σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τον οποίο διατηρεί πολύ καλή προσωπική επαφή. Πρόσωπο κλειδί από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής φέρεται να διαδραμάτισε ο στενός συνεργάτης του κ.Ιερωνύμου, σημερινός Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ενώ από την πλευρά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημαντικός ήταν ο ρόλος του κ.Νίκου Παπά. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας ο Αρχιεπίσκοπος και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν πολλές φορές μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας και συζήτησαν για κοινωνικά ζητήματα και κυρίως για τις δυνατότητες συνεργασίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις ευπαθείς ομάδες.

Στενή χαρακτηρίζεται και η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο Φανάρι δεν ξεχνούν την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά την εκλογή του ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με πολύ θέρμη μίλησε στην Αίθουσα του Θρόνου όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την ανάγκη σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πατριαρχείου και της Ομογένειας προτάσσοντας το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

σχετικα αρθρα

194 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img