Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Η κρίση ως ευκαιρία βελτίωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Η Ουάσινγκτον αναμφίβολα αντιμετωπίζει στρατηγικά την κρίση της Ελλάδας, ενώ φαίνεται πως συμπίπτουν τα συμφέροντα τους, με σημείο αναφοράς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για την Αθήνα έχει σημασία τόσο η αναζήτηση νέων αγορών για εξαγωγές, όσο και το στρατηγικό-διατλαντικό πλαίσιο. Για τις ΗΠΑ αυξάνει η ανησυχία λόγω γεωπολιτικής αστάθειας της περιοχής. Συγκεκριμένα:

1. Είναι ενδιαφέρουσα η στρατηγική επανατοποθέτηση της Αθήνας πιο κοντά στην αμερικανο-ισραηλινή συνεργασία, καθώς είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος συνομιλητής της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ και αποδεκτός για τις μουσουλμανικές χώρες. Η χώρα μας προσφέρει ζωτικό εναέριο χώρο και άρα στρατηγική οδό διαφυγής στο Ισραήλ (αυτόν που έχασε μετά την κρίση με την Τουρκία), με τη συνάσκηση να επενεργεί θετικά στην ψυχολογική ασφάλεια μιας χώρας που είναι περίκλειστη κινδύνων και έχει πλέον αδιάσειστη πεποίθηση ότι ο Ερντογάν πολιτεύεται με κρυφή ισλαμική ατζέντα.

2. Η Τουρκία για το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει χάσει την αξιοπιστία της σε μεγάλο βαθμό, άσχετα με το εάν το State Department διατηρεί -και είναι υποχρεωμένο να το πράττει – ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς. Η κρίση με το Ισραήλ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της Άγκυρας προκειμένου να προσεταιριστεί τους Άραβες. Το τουρκικό χαρτί της διείσδυσης στις ισλαμικές κοινωνίες, αν και παίχτηκε, δεν κέρδισε τις ηγεσίες τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην επίσκεψη του Ερντογάν, μετά την πρώτη κρίση στην Αίγυπτο, εκείνος έγινε δεκτός, όχι από τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά από τον αναπληρωτή του.

3. Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ είναι προνομιακό ενεργειακό πεδίο συνεργασίας, αν η Ελλάδα χειριστεί σωστά το ζήτημα της ανακήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Αυτός ο μεσογειακός ενεργειακός διάδρομος εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ώστε να απομειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

4. Η πολιτική επανάληψης δηλώσεων των Ελλήνων Υπουργών για διατήρηση ανοιχτών θαλάσσιων διαύλων επικοινωνίας επίσης έχει ένα ειδικό βάρος για τις ΗΠΑ.

5. Το Αιγαίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αντιπυραυλική άμυνα ως προς το Ιράν.

Η πρόκληση για ένα πιο ενεργό ρόλο μιας χώρας περιορισμένων οικονομικών πόρων είναι το σημερινό διακύβευμα για την Ελλάδα. Όμως η εναλλακτική της ασημαντότητας, της εσωστρέφειας και του ιδιότυπου απομονωτισμού δεν είναι ούτε αισιόδοξη, ούτε ελκυστική.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner