Τη στρατηγική της επόμενης ημέρας προσπαθεί να χαράξει η κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού και τη σκληρή στάση που συνεχίζουν να κρατούν οι δανειστές αναφορικά με τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα.Επειτα και από την πρωινή σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου φαίνεται πως η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο διαπραγματευτικούς άξονες, ενώ το ενδεχόμενο της παράτασης του μνημονίου για μερικές εβδομάδες (την έχουν βαπτίσει «τεχνική») είναι κάτι το οποίο το Μαξίμου φέρεται να αποδέχεται.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η συνεδρίαση του EuroWorking Group στο οποίο και θα γίνει αποτίμηση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και οι κ.κ. Παπασταύρου και Αναστασάτος (οι οποίοι συμμετέχουν) έχουν λάβει σαφείς οδηγίες για το πως θα κινηθούν. Ενδεχομένως, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση να ανακοινωθεί και η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα στην Αθήνα.
Ο δεύτερος άξονας είναι οι ευρύτερες επαφές που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τους πολιτικούς «προϊστάμενους» της Τρόικα και πρόσωπα που βρίσκονται σε υψηλές βαθμίδες σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο, ενώ, ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες πως ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο γύρο (τηλεφωνικών κυρίως) επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και, κυρίως, την Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκοντας για ακόμη μια φορά πολιτική στήριξη για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Βερολίνο-ΔΝΤ αδιαφορούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Η Γερμανία αγριεύει
Το πρόβλημα, ωστόσο, τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για τον πρωθυπουργό, προσωπικά, είναι το γεγονός πως το Βερολίνο έχει σκληρύνει επικίνδυνα τη στάση του και δείχνει να στηρίζει την αδιαλλαξία του ΔΝΤ και της Τρόικα, ενώ προωθεί ενεργά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Αυτό το οποίο συζητούν εδώ και καιρό τα στελέχη της Τρόικα (και παραδέχεται δειλά δειλά η ελληνική κυβέρνηση), δηλαδή την παράταση του Μνημονίου, φαίνεται να το επιδιώκει και το στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ, με μπροστάρη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πηγές από το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Mega, τονίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση και πως το… σύνθημά της είναι «καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν θέλει να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού». Ουσιαστικά, η νέα σκληρή γραμμή που χαράσσει το Βερολίνο ευθυγραμμίζεται (έστω και ανεπίσημα) με την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ, αγγίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την πιθανή επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Την… αδιαφορία του Ταμείου για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα επισήμανε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στη Βουλή την Πέμπτη, ωστόσο, και οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα καφθεί από την πιθανότητα πρόκλησης εξελίξεων στη χώρα.
Τον… χορό έχει ανοίξει εδώ και μερικές ημέρες ο ίδιος ο Βολγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τηρούσε στάση αναμονής τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά φέρεται πως έχει πάρει ξανά τον έλεγχο απαιτώντας πειθαρχεία από τους Ελληνες με στρέφοντας το βλέμμα του προς Ιταλία, Γαλλία και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.