Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

H Μέρκελ εναποθέτει τις ελπίδες της για το προσφυγικό στην Τουρκία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς,

Στην πιεστική κατάσταση που βρίσκεται η Αγγελα Μέρκελ ανάμεσα στις πολιτικές συμπληγάδες που την έχει θέσει η προσφυγική κρίση, φαίνεται ότι στρέφει τις ελπίδες της στην Τουρκία. Θα επιδιώξει την ενίσχυση της υποστήριξης της Τουρκίας στον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς τη Γερμανία, όπου αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης πλήττοντας τον συντηρητικό της κόμμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος θα έχει σήμερα συνάντηση στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργούς της κυβέρνησής του για έναν γύρο γερμανο-τουρκικών διαβουλεύσεων, για τις οποίες η ίδια θεωρεί ότι θα διαδραματίσουν «ρόλο-κλειδί» στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Θα ακολουθήσει μία διάσκεψη δωρητών για τη Συρία στις 4 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο και ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής με θέμα την προσφυγική κρίση στα μέσα του Φεβρουαρίου.

Η Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε χθες το βράδυ στη διάσκεψη αυτή των δωρητών κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανίδας καγκελαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του “θα λάβει μέρος κατά ουσιαστικό τρόπο” στη διάσκεψη αυτή.

Η Τουρκία, μέσω της οποίας περνά ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην στρατηγική της καγκελαρίου, που έχει ως στόχο τον «σημαντικό» περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία , έπειτα από την εισδοχή του αριθμού ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015.

Η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να αρνείται με κάθε τρόπο το κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες ή την επιβολή αριθμητικού ορίου, υποσχόμενη στην γερμανική κοινή γνώμη μία διεθνή λύση μέσω του αποτελεσματικότερου ελέγχου της ροής εκ μέρους της Τουρκίας και της κατανομής των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Τα παραπάνω ενισχύουν τον ρόλο της Τουρκίας ως στρατηγικό εταίρο της Ευρώπης, η οποία προσπαθεί τρόπους να αποφύγει τις προσφυγικές ροές χωρίς παράλληλα να χάσει το προσωπείο του ανθρωπισμού της. Την ίδια ώρα η Ελλάδα αφήνεται να γίνει αποθήκη ανθρώπων αφού εκείνοι που δεν παίρνουν άσυλο εγκλωβίζονται πλέον εδώ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων