Γράφει η Έφη Ασημακοπούλου (MSc)
Τον επανασχεδιασμό και την ανάδειξη του ανθρώπινου στοιχείου στη ζωή των σύγχρονων μεγαλουπόλεων προσπαθούν να σκιαγραφήσουν και να προτείνουν εκπρόσωποι και επιφανείς παράγοντες από όλες τις πτυχές της αστικής ζωής και από ολόκληρο τον κόσμο στις Συνόδους Κορυφής για τη Νέα Πόλη (New City Summit), οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, τον Μάιο. Η εναρκτήρια πραγματοποιήθηκε, πέρυσι, στο Παρίσι και η φετινή στο Σάο Πάολο.
Ο στόχος είναι η διασύνδεση και επαφή μεταξύ των αρχών των πόλεων για την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και των νέων τεχνολογιών. Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η άμεση ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σχετικά με καινοτόμες, πρωτοποριακές και λειτουργικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μεγάλο και σύνθετο φάσμα των προβλημάτων που διαμορφώνουν την όχι και τόσο ευχάριστη ταυτότητα της μεγαλούπολης, οπουδήποτε στον πλανήτη.
Στη φετινή διάσκεψη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων υπήρξαν οι όροι «ανθρώπινη πόλη» και «έξυπνη πόλη». Η επείγουσα μορφή του προβληματισμού τέτοιων οργανωμένων συναντήσεων δικαιολογείται από την εκτίμηση ότι μέχρι το 2030 περισσότεροι άνθρωποι από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν στις πόλεις, μεταμορφώνοντας ανάλογα την αστική εμπειρία του πολίτη. Οι βασικοί άξονες των συνομιλιών περιστράφηκαν γύρω από τη δημιουργία, τη φυσική μορφή της πόλης, την προώθηση νέων τρόπων συνύπαρξης, την ενδυνάμωση των διαδικασιών ισότητας, δικαιοσύνης και ένταξης.
Ένας από τους πλέον σημαντικούς συμμετέχοντες των Διασκέψεων, ο Li Hu, ιδρυτής της Ανοικτής Αρχιτεκτονικής στην Κίνα, επισήμανε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν με απόλυτο τρόπο τη ζωή των επόμενων γενεών και ότι η προσκόλληση μόνο στο οικονομικό όφελος ή στην απληστία, αδιαφορώντας για τον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία, θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για όλους.