Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης
Follow @manolis_kab
Όταν διαμορφώθηκαν τα ζευγάρια της φάσης των 16 του Τσαμπιονς Λιγκ η μάχη ανάμεσα σε Τσέλσι και Παρί συζητήθηκε πολύ. Οι Γάλλοι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τον περσινό αποκλεισμό τους ενώ η Τσέλσι ήθελε να συνεχίσει την πορεία της προς την κατάκτηση του τίτλου. Το 1-1 του πρώτου αγώνα άφησε υποσχέσεις για τον επαναληπτικό. Καμία ομάδα δεν είχε το μεγάλο πλεονέκτημα. Όλα ήταν ρευστά και κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος. Η Παρί πήγαινε στο Λονδίνο για να προκριθεί ενώ ο Μουρίνιο ήθελε πολύ να προχωρήσει στη διοργάνωση. Αν συνυπολογίσουμε το μεγάλο μπάτζετ που διαθέτουν οι δύο σύλλογοι και τους παίκτες που έπαιζαν ο αγώνας ήταν η χαρά του κάθε φιλάθλου. Σε έναν αγώνα με πολλές συγκινήσεις οι Παριζιάνοι κατάφεραν να προκριθούν.
Στον αγώνα τρία σημεία ξεχώρισαν τους Γάλλους από τους Άγγλους. Το πρώτο σημείο είχε να κάνει με το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Παρί. Νταβίντ Λουίζ και Τιάγκο Σίλβα ήταν πραγματικά απίστευτοι. Περιόρισαν όλα τα αστέρια της επιθετικής γραμμής των «μπλε» και κατάφεραν να οργανώσουν το παιχνίδι της ομάδας από τα μετόπισθεν. Ο Ντιέγκο Κόστα δεν μπορούσε να δράσει ελεύθερος ενώ Αζάρ, Όσκαρ, Φάμπρεγας και Ουίλιαν δεν δημιούργησαν πολλές φάσεις στην αντίπαλη εστία. Επίσης οι δύο Βραζιλιάνοι σκόραραν και τα τέρματα που χάρισαν στην Παρί την πρόκριση ενώ η εξέλιξη του αγώνα έδειξε πως η ισοπαλία ήταν για αυτούς μια δικαίωση. Ο μεν Λουίζ απέδειξε στην διοίκηση πως έκανε λάθος που τον άφησε να φύγει ενώ ο Σίλβα εξιλεώθηκε για το ανόητο πέναλτι που έκανε και έγινε από μοιραίος ήρωας.
Η δεύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι στο κέντρο. Ματουιντί, Βεράττι και Παστόρε ήταν εξαιρετικοί. Με αστείρευτες δυνάμεις ειδικά μετά την αποβολή οργάνωσαν πολύ σωστά τις επιθέσεις τις Παρί, δημιουργούσαν ρήγματα και έτρεχαν πίσω στην άμυνα μόλις τελείωνε η επίθεση. Πολλές φορές έκοψαν προϋποθέσεις αντεπίθεσης και γενικότερα εξαφάνισαν τους μέσους της Τσέλσι. Ειδικότερα ο Αργεντίνος ξεχώρισε για τις ενέργειές του. Οι κάθετες μπαλιές του άνοιγαν την αντίπαλη άμυνα, ενώ ο ίδιος στην αναχαίτιση των επιθέσεων ήταν σωστός. Επιπλέον στην επίθεση προσπάθησε πολλές φορές να σκοράρει είτε με το πόδι είτε με το κεφάλι κάνοντας ηγετική εμφάνιση.
Η τρίτη διαφορά έχει να κάνει με ένα μεμονωμένο περιστατικό στην διάρκεια του αγώνα. Η αποβολή του Ιμπραίμοβιτς φαίνεται πως λειτούργησε ευεργετικά στην Παρί. Όταν αποβλήθηκε ο Σουηδός οι περισσότεροι πίστεψαν ότι η πρόκριση τελείωσε και ότι το έργο της Τσέλσι απλουστεύθηκε. Μετά την άδικη αποβολή οι Γάλλοι έβγαλαν τεράστια αποθέματα ενέργειας και μεγάλη μαχητικότητα. Ακόμα και με την αποβολή του ο Σουηδός έδρασε σαν ηγέτης εμπνέοντας του συμπαίκτες του να παίξουν και για αυτόν. Τελικά το έκαναν με μεγάλη επιτυχία και προκρίθηκαν. Με αφορμή την αποβολή να επισημάνω ότι η διαιτησία του κάιπερς ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής. Ο Ολλανδός έκανε πολύ σημαντικά λάθη στον αγώνα τα οποία προσπάθησε να διορθώσει με μεγάλη αποτυχία ενώ πολλές φορές η μπάλα χτυπούσε πάνω του.
Ο επαναληπτικός ήταν ένας αγώνας για γερά νεύρα. Οι δύο ομάδες ήθελαν πολύ την πρόκριση και προσέφεραν πλούσιο θέαμα. Η Παρί του Λοράν Μπλαν κατάφερε να ισοφαρίσει δύο φορές το σκορ και να πανηγυρίσει στην παράταση την πρόκριση. Οι παίκτες κατάφεραν να καλύψουν το κενό του αποβληθέντα Ίμπρα με μεγάλη επιτυχία και προκρίθηκαν στις 8 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Καταλυτικοί για την πρόκριση οι δύο κεντρικοί αμυντικοί και ο Παστόρε που πήραν την ομάδα στις πλάτες τους και την οδήγησαν στην επόμενη φάση.