Γράφει ο Κωνσταντίνος Γερμανός
Την πρόθεση της Πολωνίας να φιλοξενήσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας κάτω από την πίεση της επιθετικής πολιτικής που αναπτύσσει η Μόσχα στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Szatkowski το Σάββατο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat αποτελούν την πρώτη φορά που ένας Πολωνός αξιωματούχος δηλώνει πως η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα “nuclear sharing”.
Στόχος της Πολωνίας είναι να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, βάσει του οποίου μη πυρηνικά κράτη ‘’δανείζονται’’ και φιλοξενούν πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ στο έδαφος τους.
Μεταξύ των 28 μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν τρεις πυρηνικές δυνάμεις – οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία – αλλά μόνο οι ΗΠΑ ‘’παρέχουν’’ τέτοια όπλα στους συμμάχους τους, κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες και όρους, με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Τουρκία να έχουν φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος.
Βέβαια από τις δηλώσεις μέχρι την ολοκλήρωση μιας τέτοιας ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν και τα οποία σίγουρα θα συναντήσουν τις αντιδράσεις της Μόσχας, ενώ άγνωστο είναι και το αν οι Αμερικανοί θα συμφωνήσουν, προς το παρόν τουλάχιστον, σε μία τέτοια ενέργεια δυναμιτίζοντας εκ νέου τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ-Η.Π.Α η οποίες με δειλά βήματα γίνεται προσπάθεια να ομαλοποιηθούν τόσο με τη χλιαρή αντίδραση των Ρώσων στην Τουρκική και κατ’ επέκταση ΝΑΤΟική πρόκληση της κατάρριψης του Ρωσικού μαχητικού στην Τουρκοσυριακή μεθόριο όσο και με την επιχειρούμενη συνεννόηση στη μάχη εναντίων της ISIS και τη μείωση της έντασης ανάπτυξης δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από την πλευρά των Η.Π.Α.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως στην ουσία, και παρ’ όλες τις δηλώσεις του Πολωνού αξιωματούχου, το πρόγραμμα “nuclear sharing” αφορά απλά τη φιλοξενία πυρηνικών όπλων από την εκάστοτε χώρα και ενδεχομένως την πιστοποιήση κάποιας πολεμικής μοίρας της στην πυρηνική κρούση με τη δίοικηση και τον έλεγχο των πυρηνηκών όπλων να παραμένει στα χέρια των Η.Π.Α. Ακόμα όμως και έτσι, η παρουσία πυρηνικών όπλων με τη μορφή ‘’φιλοξενίας’’ τους σε κάποια περιοχή αρκεί για να αλλάζει τις ισσοροπίες..