Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Η προσευχή της παρθένου!

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Κι απ’ το Ροδόλφο στο Μηνά κι απ’ τον Κοσμά στον Πάνο πελάγωσα μανούλα μου και τώρα τι να κάνω.

Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου που μελοποίησε ο Μάνος Χατζηδάκης αποτελούν ίσως την καλύτερη περιγραφή για τις περιπέτειες της ευαγούς δημοσίας υπηρεσίας που αποκαλείται Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και -υποτίθεται- είναι ανεξάρτητη λόγω του τρόπου διορισμού του/της εκάστοτε επικεφαλής της.

Βεβαίως, όλα τα ανωτέρω είναι θεωρητικά και υποθετικά, όμως αυτό δεν πρέπει να μας εντυπωσιάζει! Μπορεί οι στίχοι του συγκεκριμένου τραγουδιού να ταιριάζουν σε μία δημόσια υπηρεσία, όμως ο τίτλος της συλλογής -Τα Παράλογα- περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια ολόκληρη τη χώρα!!!

HTML tutorial

Όμως, ας προσπαθήσουμε να σκεφθούμε με στοιχειώδη σοβαρότητα, παίρνοντας την απαραίτητη απόσταση από τα πάσης φύσεως σχόλια που αφορούν την αποπομπή της κας Σαββαϊδου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Κριτήριό μας η κοινή λογική και η ουσία του θέματος, δηλαδή τα δημόσια έσοδα και η διαδικασία εισπράξεώς των.

Ξεκινώ μια αντικειμενική διαπίστωση: Η λειτουργία της Γ.Γ.Δ.Ε. υπό καθεστώς -όποιας και όσο- ανεξαρτησίας, δεν επέφερε την ελάχιστη ουσιώδη μεταβολή στη σχέση κράτους και φορολογουμένων. Μάλιστα, ίσως την έκανε χειρότερη. Στους κύκλους των λογιστών η θητεία του ανεκδιήγητου Χάρη Θεοχάρη παραμένει ένα ωραίο ανέκδοτο! Συνεπώς, είτε η Γ.Γ.Δ.Ε. δεν λειτουργεί υπό καθεστώς ανεξαρτησίας, είτε οι επικεφαλής της υπήρξαν ανίκανοι. Σε αμφότερα τα ενδεχόμενα ο Χάρης Θεοχάρης και η Αικατερίνη Σαββαϊδου φέρουν ακέραια την ευθύνη είτε επειδή υπήρξαν ανεπαρκείς είτε επειδή δεν κατήγγειλαν όποιους -πολιτικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες- προέβαλλαν εμπόδια στο έργο τους. Ας το σκεφθούμε ξανά την επόμενη φορά που θα διορισθεί κάποιος με τα ίδια τυπικά προσόντα στη θέση αυτή… αμφότεροι, Θεοχάρης και Σαββαϊδου ήταν ορκωτοί ελεγκτές, στελέχη μεγάλων εταιρειών του κλάδου, με ότι αυτό σημαίνει από πλευράς νοοτροπίας και αντιλήψεως. Κατά την άποψή μου σημαίνει εμμονή σε τυπικά θέματα και άγνοια ή παραμέληση της ουσίας. Όμως, η Γ.Γ.Δ.Ε. δεν είναι Συμβούλιο Λογιστικών ή άλλων Προτύπων, είναι η υπηρεσία που αποστολή είναι να γεμίζει τα δημόσια ταμεία!!! Ξέρει κανείς επιχείρηση που να προσλαμβάνει ελεγκτή για τη θέση του υπευθύνου εισπράξεων;

Σημειώνω, επίσης, ότι αμφότεροι -Θεοχάρης και Σαββαϊδου- κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν εισηγήθηκαν την όποια ουσιώδη μεταβολή τόσο στην φορολογία όσο και στον τρόπο εισπράξεως των φόρων. Συνεπώς, ποιο το νόημα της ανεξαρτησίας των;

Βεβαίως, δεν περιμένω από κανένα υπηρεσιακό παράγοντα ή καριερίστα να έχει το θάρρος αλλά και την ικανότητα να προτείνει τις απαραίτητες ριζικές αλλαγές ώστε να επικρατήσει –επί τέλους!!!- η κοινή λογική και να αποκτήσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα πλήρους και καθολικής εκπτώσεως των δαπανών από το εισόδημα, χαμηλών συντελεστών και μη -τιμωρητικής και εκδικητικής- φορολογίας της περιουσίας!

Επί της υποθέσεως, τώρα της αποπομπής της κας Σαββαϊδου, έχω να σχολιάσω τα εξής:
– Είναι δικαίωμα της Κυβερνήσεως να μην επιθυμεί την συνέχιση της συνεργασίας της με την κα Σαββαϊδου και να προωθεί την αποπομπή της. Συμφωνώ ή διαφωνώ με την κυβερνητική θέση, είναι απόλυτο δικαίωμα της κυβερνήσεως να διαθέτει συνεργάτες της εμπιστοσύνης της. Αυτό προκύπτει από το πρωθυπουργοκεντρικό και κομματοκεντρικό σύνταγμά μας και σε όποιον αρέσει! Εμένα δεν μου αρέσει, γι’ αυτό και ωρύομαι, 6 χρόνια τώρα, ότι ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και ότι η χώρα χρειάζεται ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ!!!

-Βεβαίως, μόνος μου τα λέω, μόνος μου τα ακούω αφού όσοι τώρα ουρλιάζουν κατά της αποπομπής της κας Σαββαϊδου, σφυρίζουν αδιάφορα όταν η συζήτηση έρχεται στις ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρούν όχι μόνον αδύνατες -δήθεν λόγω τυπικού συνταγματικού κανόνος- αλλά και επικίνδυνες! Βεβαίως και είναι επικίνδυνες τέτοιες μεταρρυθμίσεις αφού όλοι αυτοί είναι -κατά το μάλλον ή ήττον- βολεμένοι και το μόνο που επιθυμούν είναι μικρές και ανούσιες μεταρρυθμίσεις που δεν θα αλλάξουν άρδην το φαύλο και ανίκανο πολιτικό σύστημα, αλλά θα το καταστήσουν λειτουργικότερο και σταθερότερο ώστε να μην διακινδυνεύσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους. Λοιπόν, όχι κραυγές και οιμωγές, γελοιότερες και μωράς παρθένου…

-Ορθώς πράττει η κα Σαββαϊδου και αρνείται να παραιτηθεί, αφού θεωρεί ότι δεν είναι ένοχος οιουδήποτε αδικήματος και ότι την καλύπτει το τεκμήριο της αθωότητος. Μη ούσα πολιτικό πρόσωπο δεν παράγει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά, και έτσι να ήτανε έχει κάθε δικαίωμα να αρνείται να παραιτηθεί. Όλη αυτή η γελοιότητα του τύπου «ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του/της» πρέπει να τελειώσει. Ο Πρωθυπουργός ή ο όποιος Υπουργός έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τις πράξεις των υφισταμένων του και την πλήρη πολιτική εξουσία να τους ελέγξει και, αν και όταν χρειασθεί, την πλήρη ευθύνη να τους αποπέμψει. Πρωθυπουργός και Υπουργοί περιορισμένης ευθύνης δεν υπάρχουν ή, πιο σωστά, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν! Όμως, εσείς οι βολεμένοι του συστήματος που πολεμάτε με λύσσα τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, εσείς οι λάτρεις του πολιτικού καθωσπρεπισμού, λουστείτε τώρα τον κάθε Τσίπρα, τον κάθε Καμμένο και τους υπέροχους υπουργούς τους… αν μη τι άλλο, έχετε αξιοπρέπεια!

Ήμουν ψηλή κι ανάλαφρη κι αφράτη και μοιραία
πώς έμπλεξα μανούλα μου με τέτοιο διαφθορέα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων