Τα ερείπια της αρχαίας πόλης έχουν εντοπιστεί στα παράλια της Μικράς Ασίας, κοντά στο Μπόντρουμ, αλλά ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί πλήρως και ποτέ δεν αξιοποιήθηκε από τους γείτονες.
Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύεται ένα μεσιτικό γραφείο της περιοχής, που διαφημίζει στους υποψήφιους αγοραστές την «υπέροχη θέα στη θάλασσα», αλλά και την δυνατότητα να έχει κανείς δικό του ένα αρχαίο αμφιθέατρο και αρχαιοελληνικούς ναούς!
Το πρόβλημα του ότι δεν επιτρέπεται η δόμηση στο σημείο, το γραφείο το ξεπερνά υπερτονίζοντας όλα τα υπόλοιπα «πλεονεκτήματα».
«Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι ελεύθεροι να χαρούν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού, αλλά και μια νεκρόπολη της βυζαντινής εποχής και όλα αυτά έναντι 22 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Χουριέτ, που επίσης παρατηρεί πως «η διαφήμιση προβάλει ακόμα το γεγονός πως η Βαργυλία πήρε το όνομά της από τον Βελεροφόντη, τον μυθικό ήρωα που σκότωσε τη Χίμαιρα και έδωσε στην πόλη το όνομα του φίλου του Βαργύλλου».
Τέλος, για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η αρχαία πόλη Βαργυλία ή Άνδανος βρίσκεται στα παράλια της πόλης Καρίας, στη Μικρά Ασία. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, την ίδρυσε ο Βελλεροφόντης για να τιμήσει τη μνήμη του συντρόφου του, Βαργύλλου, τον οποίο σκότωσε ο Πήγασος. Κοντά στην πόλη υπήρχε ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος, γιατί παλαιότερα βρισκόταν εκεί η πόλη Κινδύη. Στον Βαργυλιακό κόλπο (Νότια της Μιλήτου και Βόρεια της Αλικαρνασσού) έγιναν μερικές ναυμαχίες του Πελοποννησιακού πολέμου και η ναυμαχία μεταξύ Αττάλου και Φιλίππου Γ’ της Μακεδονίας.