Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Ηθικός αίνος για την Αγία Βαρβάρα στα Άνω Πατήσια

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος*

Ξίφει πατὴρ θύσας σε, Μάρτυς Βαρβάρα,
Ὑπῆρξεν ἄλλος Ἀβραὰμ διαβόλου.
Βαρβάρα ἀμφὶ τετάρτῃ χερσὶ τοκῆος ἐτμήθη.

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, χάρη και την συντριπτική παρουσία του αθηναϊκού, λαού, έλαβε χώρα εχθές Κυριακή 4-12-16 στον κυριώνυμο ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Άνω Πατήσια, η λειτουργία αποδόσεως της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, ενώ μετά επακολούθησε η εκλιτάνευση στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής, της ιεράς εικόνος της σεπτής μαρτύρου της ορθοδοξίας μας.

Διάστικτο από κατάνυξη, αλλά και ηθική έξαρση για την εορτή της μνήμης της μεγαλομάρτυρος και προστάτιδος του Πυροβολικού μας Αγίας Βαρβάρας, το πλήθος των Αθηναίων που συνέρρευσε, σχημάτισε ένα ορμητικό ποτάμι και ψέλνοντας το τροπάριο της Αγίας, προσέδωσε ένα μοναδικό χαρακτήρα ευλάβειας και ορθόδοξης προσήλωσης στην εορτή. Στην πάνδημη λειτουργία χοροστάτησαν οι ιερείς του ναού κ.κ. Θεολόγου Απόστολος, Λογαράς Χρήστος, Βιτζηλαίος Εμμανουήλ και ο εφημέριος επίσης του ναού Αρχιμανδρίτης κ-ος Μελέτιος Στάθης. Ενώ την ηθικού επικουρία της λειτουργίας, είχαν οι εξαίρετοι ψάλτες της εκκλησίας, που ανέτειναν το χριστεπώνυμο πλήθος με τις καλλίφωνες ψαλμωδίες τους.

HTML tutorial

agia barbara kali

iereis kali 1

Μετά την έξοχη, κατανυκτική λειτουργία, έλαβε χώρα περιφορά της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας, με την συμμετοχή τιμητικού αγήματος του προστατευόμενού της Πεζικού, αλλά και της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυνε με τις υψηλής αισθητικής λιτανείες της, την τελετή της περιφοράς. Μάλιστα τέσσερις εκ των στρατιωτών του Πυροβολικού μας κρατούσαν τιμητικά την ελληνική σημαία. Την εκλιτάνευση ακολούθησε πλήθος κόσμου, που διατράνωσε σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πομπής, την άφατη ευλάβειά του και τον σεβασμό του στην ιερή μνήμη της μεγαλομάρτυρός μας Αγίας Βαρβάρας.

Συγκινητική ήταν εξάλλου και η παρουσία των κατοίκων της περιοχής στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών τους, που έραιναν ένδακρεις με ροδοπέταλα την εικόνα της Αγίας. Στην κυριολεξία όλη η τελετή ήταν ένας ηθικός αίνος για την μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάβα, που με την θυσιαστική συμπεριφορά της, εξακτίνωσε σε όλη την ανθρωπότητα, το ηθικό κύρος και την δύναμη της ορθοδόξου πίστεως. Παράλληλα με την καταιγιστική παρουσία του κόσμου στην τελετή, συμμετείχαν διακριτικά και αρκετές προσωπικότητες από το φάσμα της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Με το πέρας της εκλιτάνευσης και την επιστροφή της εικόνας στην εκκλησία, ο σεπτός πατέρας Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Στάθης, διεβίβασε τις κατάφορτες από αγάπη και ανθρώπινη ηθική ευγένεια, ευχές του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ευχαρίστησε εγκάρδια του πιστούς που συνέρευσαν για να τιμήσουν την Αγία Βαρβάρα καθώς και το άγημα του Πυροβολικού και την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, που λάμπρυναν ηθικά με την συμμετοχή τους, την σεπτή τελετή.

avramo agia barabara kali (1)

kosmos agima kali

Η μαρτυρική Αγία Βαρβάβα καίτοι προικοδοτημένη με ανεκλάλητη φυσική ομορφιά και πλούτη και ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να ζήσει μια μεγαλοαστική ζωή με ανέσεις, δόξα και κοινωνική ανέλιξη, που τις προσέφερε ο τοπικός άρχοντας της Ηλιούπολης του Λιβάνου και πατέρας της Διόσκορος, θυσίασε όλες αυτές τις προοπτικές, για να διατρανώσει την απαρασάλευτη πίστη της στην Ορθοδοξία, στην γεμάτη από διώξεις των χριστιανών περίοδο του Γάϊου, Βαλέριου Διοκλητιανού, στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Στην ανένδοτη πίστη της στο ευγενές ιδεώδες της ορθοδοξίας, ο έπαρχος της πόλης της Μαρκιανός έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν γυμνή την αγία, αλλά ω εκ θαύματος η θεία δύναμη φανέρωσε ένα σύννεφο γύρω από το σώμα της Αγίας και απέτρεψε την γυμνή θέασή του.

Πρωθύστερα είχαν βασανίσει οι στρατιώτες του Μαρκιανού έγκλειστη την Αγία Βαρβάρα στην φυλακή, με βούνευρα, άγκιστρα και σφυριά, αλλά ο Χριστός την νύχτα είχε εμφανιστεί κοντά της και της θεράπευσε το αιμόφυρτο σώμα της, παροτρύνοντάς τη παράλληλα να κρατήσει ακλόνητη την πίστη της. Τέλος ο Μαρκιανός εξαγριωμένος με τις ηθικές αντιστάσεις της Αγίας, έδωσε εντολή να την αποκεφαλίσουν και τον άχαρο αυτό ρόλο ανέλαβε ω της ειρωνείας, ο ίδιος ο πατέρα της, ο Διόσκορος. Και πράγματι ο Διόσκορος υπακούοντας στον Μαρκιανό αποκεφάλισε το παιδί του. Γυρίζοντας όμως σπίτι του η θεία δύναμη με μορφή κεραυνού, τον αποτέφρωσε και για τούτο η Αγία θεωρείται και προστάτιδα του πυροβολικού μας.

Η Αγία Βαρβάρα, με την θυσία της και την άχραντη ηθικά μορφή της διατράνωσε την πίστη του Χριστού μας, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της οικουμένης. Για τούτο και η Ορθοδοξία της απέδωσε το ηθικό φωτοστέφανο της Αγιομαρτύρου στο αγιολόγιό της. Η χάρις και η ευλογία της, να σκέπει όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να προστατεύει πάντα το τιμημένο πυροβολικό μας. Και του χρόνου με υγεία.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων