Η Μαλάλα, η «Κόρη του Κόσμου» όπως δίκαια την αποκαλούν, γίνεται για ακόμη για φορά παράδειγμα προς μίμηση.
Η θαρραλέα έφηβη, με πάθος για την μάθηση, που τόλμησε να αψηφήσει την απαγόρευση των Ταλιμπάν για την εκπαίδευση των κοριτσιών, κάτι που παραλίγο να της στοιχίσει την ζωή, καθώς για αυτές τις πεποιθήσεις της πυροβολήθηκε εξ επαφής στο κεφάλι και στο λαιμό, γίνεται προστάτιδα των κοριτσιών του Σουάτ.
Ο πυροβολισμός είχε απώτερο σκοπό κάνει την φωνή της Μαλάλα να σιωπήσει για πάντα, αντί αυτού όμως την έκανε δυνατότερη.
Αφού ανάρρωσε από τα τραύματά της, η Μαλάλα δόθηκε ολοκληρωτικά στον αγώνα περί ισότητας των δύο φύλων στις τριτοκοσμικές χώρες. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν το αίτημά της για την καθολική εκπαίδευση των παιδιών ανεξαρτήτως φύλου.
Όπως είπε και η ίδια σε συνέντευξή της στο CNN «Σε ορισμένα μέρη της Ινδικής Ηπείρου, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ο εκφοβισμός και η βία είναι η καθημερινή πραγματικότητα της ζωής για πολλά κορίτσια που θέλουν να πάνε στο σχολείο».
Μάλιστα συστάθηκε οργανισμός στο όνομά της ο οποίος ξεκίνησε αγώνα με όλα τα μέσα ώστε να σωθούν από την αμάθεια και τη καταπίεση άλλα σαράντα κορίτσια, αρχής γενομένης από το Σουάτ. Μάλιστα λίγες μέρες πριν, ανακοινώθηκε περήφανα από την Μαλάλα, η πρώτη μεγάλη δωρεά που έγινε στον οργανισμό για τον σκοπό αυτό.
Η έφηβη Μαλάλα, λίγο πριν τα 16 της χρόνια (συμπληρώνεται το 16ο έτος ηλικίας της στις 12 Ιουλίου) έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό “Times” ως το πρόσωπο της χρονιάς, έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ την ημέρα των γενεθλίων της θα κυκλοφορήσουν τα απομνημονεύματά της.
Η Μαλάλα πια, διαμένει στο Birmingham της Αγγλίας όπου και πηγαίνει ελεύθερα στο σχολείο χωρίς να φοβάται πια για την ζωή της.