Πριν από σχεδόν 20 χρόνια, ο Αιγύπτιος ερευνητής ερευνητής Abdel Moneim El-Gendy αποφάσισε τότε να αφιερώσει τις προσπάθειές του στην εύρεση της γενετικής σύνθεσης της πατάτας που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή καρβέλιων ψωμιού.
Ο ερευνητής που συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να εργάζεται πάνω στην ιδέα του, η οποία υλοποιήθηκε και την είδε με τα μάτια του, αποφάσισε στη συνέχεια το Κυβερνείο της Νέας Κοιλάδας, το περασμένο Ραμαζάνι, να εισαγάγει τη νέα ποικιλία πατάτας «Jendawi» στην παραγωγή καρβέλιων ψωμιού.
Πρόσφατα, μετά από σύσταση του Κυβερνήτη της Νέας Κοιλάδας, Muhammad Al-Zamlot, και κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Υπουργό Εφοδιασμού και Εσωτερικού Εμπορίου στην Αίγυπτο, Ali Moselhi, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν λύσεις για την κρίση του σιταριού, με υψηλή ποιότητα και με διακριτικές προδιαγραφές.
Ο Moselhi βγήκε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα γενετική δομή της αλεσμένης πατάτας στην παραγωγή ψωμιού, σημειώνοντας ότι «το ψωμί πατάτας θα παρέχει στην Αίγυπτο μεγάλες ποσότητες σιταριού, ύψους ενός εκατομμυρίου τόνων ετησίως».
Και για τα πλεονεκτήματα που θα πείσει στους αγρότες για το νέο είδος πατάτας, ο Αλ Τζούντι επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του στο «Sky News Arabia»: «Η μεγάλη παραγωγικότητα του στρέμματος που καλλιεργείται με αυτό το είδος πατάτας, φτάνει στους 20 τόνους ανά στρέμμα, που ισοδυναμεί με 10 διαφορετικά στρέμματα παραγωγής σίτου».
Ο ιδιοκτήτης του έργου για την παραγωγή του καλού υβριδίου πατάτας για την παραγωγή ψωμιού σημείωσε: «Η ιδέα εφαρμόστηκε τον τελευταίο μήνα του Ραμαζανιού στο New Valley Governorate και προστέθηκαν 15 τόνοι αλεύρι πατάτας με 2 τόνους αλεύρι και ψωμί, και δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο».