Έχουμε κλείσει περίπου δυο εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και το σκηνικό είναι γνωστό πλέον σε κάθε αντικειμενικό παρατηρητή. Οι τρομοκράτες της Χαμάς, εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Γάζα στις πόλεις του Ισραήλ, και το Ισραήλ αναγκάζεται να πλήξει τις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονται οι ρουκέτες. Βέβαια η Χαμάς, όπως πάντα, παίζει πολύ έξυπνα το χαρτί των απωλειών αμάχων, με τον πολύ απλό στόχο να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ, να σταματήσει να αμύνεται και να προστατεύει τους πολίτες του. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί τους απλούς Παλαιστίνιους, ως ανθρώπινες ασπίδες και εργαλεία στην πρόστυχη πολιτική του για να πετύχει τους στόχους του. Σε αυτό υποστηρίζεται από δυο κράτη υποστηρικτές της τρομοκρατίας, το Ιράν και την Τουρκία.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη *
Βασικός στόχος της υφιστάμενης σύρραξης στη Γάζα, είναι η νέα κυβέρνηση του Προέδρου, Τζό Μπάϊντεν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και η επιθυμία να επιστρέψουν οι παλιές καλές ημέρες της κυβέρνησης Ομπάμα, όπου η Ουάσιγκτον είχε πολύ κακή σχέση με το Ισραήλ, και η Χαμάς, το Ιράν και η Τουρκία, αλώνιζαν στην ευρύτερη περιοχή.
Μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος Μπάϊντεν και η κυβέρνησή του, δεν πέφτουν στην παγίδα, παρά την πίεση της ακραίας πτέρυγας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, οι οποίοι πιέζουν τον Πρόεδρο να αλλάξει στάση απέναντι στο Ισραήλ.
Με αφορμή τα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον κτιρίων στη Γάζα τα οποία στέγαζαν μέσα ενημέρωσης και τις απώλειες αμάχων που η τρομοκράτες της Χαμάς, χρησιμοποιούν ως ασπίδες στις θέσεις από τις οποίες εκτοξεύουν τις ρουκέτες, υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ενοχοποίησης του αμυνόμενου και μετατροπής του επιτιθέμενου σε θύμα.
Δεν θα πρέπει όμως να διαφεύγει την προσοχή μας η πραγματική αλήθεια. Αυτή η κρίση ξεκίνησε από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και την επίσης τρομοκρατική οργάνωση Islamic Jihad. Και οι δυο αυτές τρομοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν εδώ και δυο εβδομάδες να σκοτώσουν απλούς ισραηλινούς πολίτες, με ρουκέτες και εξοπλισμό που τους προμηθεύει το Ιράν, και είναι πραγματικά να απορεί κανείς ότι οι απώλειες αμάχων πολιτών στο Ισραήλ είναι περιορισμένες.
Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να απαντήσει και να καταστρέψει τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς, όπου κατασκευάζονται και αποθηκεύονται τα όπλα που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις εναντίον του.
Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, διότι αυτό θα σήμαινε σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και για τις δυο πλευρές. Σαν αποτέλεσμα αυτού οι αεροπορικές επιδρομές του πρέπει να είναι πολύ επιθετικές και διαρκείας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα καταστραφούν οι στόχοι που απαιτείται.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η κυβέρνησή του και το σύνολο του πολιτικού συστήματος του Ισραήλ, γνωρίζουν πολύ καλά το βαρύ διπλωματικό και επικοινωνιακό κόστος, όσο συνεχίζονται αυτές οι επιχειρήσεις. Αλλά την ίδια στιγμή, δεν μπορούν και να σταματήσουν όσο πέφτουν βροχή οι ρουκέτες και απειλούνται οι ζωές απλών ισραηλινών.
Κυρίως το Ιράν και κατά δεύτερο λόγο η Τουρκία, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις αποκαλούμενες συμφωνίες του Αβραάμ, μεταξύ του Ισραήλ και σημαντικών Αραβικών χωρών, που πέτυχε με σιωπηρή αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη διπλωματία η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ.
Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν την καλύτερη πιθανότητα για αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων εδώ και δεκαετίες, και αποτελούν τεράστιο εμπόδιο για τα σχέδια του Ιράν να κυριαρχήσει στον Αραβικό κόσμο, αλλά και τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να ανακηρυχθεί σε ηγέτη του Μουσουλμανικού κόσμου.
Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το παλαιστινιακό θέμα, λόγω αυτών των συμφωνιών, δεν αποτελεί πλέον το επίκεντρο και το μεγάλο εμπόδιο για μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι, λόγω των συμφωνιών και της πίεσης από την κυβέρνηση Τράμπ, που τους έκοψε τον πακτωλό των εκατομμυρίων αμερικανικής βοήθειας, είχαν αναγκαστεί να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά όσο αφορά την αντιμετώπιση των διαπραγματεύσεων για μια επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Κάτι που δεν άρεσε καθόλου στην Τεχεράνη και την Άγκυρα.
Επίσης, και κανείς δεν συζητά για αυτό, η παρούσα κρίση αποδεικνύει το πόσο λάθος είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάϊντεν για μια αναβίωση της Διεθνούς Συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η από πολλά χρόνια σχεδιαζόμενη απεμπλοκή τους από την Μέση Ανατολή. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων που αποκόμιζε η Τεχεράνη, από τη συμφωνία πήγαιναν για να εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή όπως η Χαμάς και η Islamic Jihad. Μια επαναφορά στη συμφωνία με το Ιράν, είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση Μπάϊντεν.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Πέρα από την επικοινωνιακή σκόνη των αμάχων θυμάτων στη Γάζα, για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι τρομοκράτες της Χαμάς και οι υποστηρικτές τους στην Τεχεράνη και την Άγκυρα, υπάρχει η σκληρή αλήθεια και καλό θα είναι κάποιοι να έχουν το θάρρος να τη λένε έτσι ώστε η κοινή γνώμη να την ακούει και να μπορεί να διαμορφώσει γνώμη έχοντας όλα τα στοιχεία.
Ο κ. Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.