Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Ξεκινούν εκ νέου οι συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους αντιπροσώπους των Θεσμών, καθώς οι τελευταίοι επιστρέφουν στην χώρα μας αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα.
Το πρόγραμμα της επιστροφής των Θεσμών περιελαμβάνει αρχικά τον έλεγχο των στοιχείων του προϋπολογισμού σε τεχνικό επίπεδο από τα χαμηλώτερα κλιμάκια, με τον άμεσο στόχο να είναι η αποδοχή και τελική έγκριση από των επικεφαλής του κουαρτέτου.
Παράλληλα, ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα στο οποίο μέχρι στιγμής οι Θεσμοί φαίνεται πως θα σταθούν, είναι την πορεία των εσόδων καθώς η υστέρηση που καταγράφηκε τον Ιούλιο ήταν κάτι που προκάλεσε εώς έναν βαθμό αμηχανία.
Επιπροσθέτως η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το Μαξίμου έχουν ως άμεσο στόχο να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση έτσι ώστε όλα τα ζητήματα να έχουν διευθετηθεί το αργότερι έως τον Δεκέμβριο προκειμένου η Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές τον Ιανουάριο.
Γίνετα επομένως αντιληπτό ότι στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον των τεχνικών κλιμακίων επικεντρώνεται στην ομαλή πορεία του προϋπολογισμού αλλα και στον ρυθμό αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Οι τελευταίες μάλιστα άγγιξαν τα 5,5 δισ. ευρώ, γεγονός που από μόνο του έχει επιφέρει μια αναστάστωση στο Μαξίμου.
Στα των επόμενων ημερών κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθει στο προσκήνιο εκ νέου η συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ και την χαμηλή εισπραξιμότητα που παρουσιάζεται μέχρι στιγμής όσον αφορά την καταβολή του από τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί στην Κυβέρνηση έχουν ως στόχο τον μήνα Σεπτέμβριο προκειμένου έως τα τελη του μήνα να έχει υπάρξη αύξηση των εσόδων τουλάχιστον όσον αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης.
Ο «ΔΕΘισμός»
Από την αντίθετη πλευρά και όσον αφορά την 82η ΔΕΘ, μεγάλη συζήτηση έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία αφενώς κυμάνθηκε σε επίπεδα, λίγο πολύ αναμενόμενα, αφετέρου όμως δεν έπαψε να αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της χαοτικής ιδεολογικής αντίληψης που υπάρχει μεταξύ της κυβέρνησης και των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε έως έναν βαθμό ‘’πράξεις και υποσχέσεις’’, που επί του παρόντος δεν μπορούν να υλοποιηθούν εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης όχι σε αρκετά προαπαιτούμενα, αλλά σε λίγα και μεγάλης σημασίας ζητήματα που αποτελούν ‘’κόκκινο πανί’’ για τους δανειστές.
Ειδικότερα, ένα από αυτά είναι όπως ανέφερα και πιο πάνω η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει όσον αφορά την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η οποία έχει φθάσει σε αρκετά μεγάλα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει τα 800 εκατομμύρια βάση μνημονιακής δέσμευσης για τον εν λόγω ζήτημα, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει μέχρι τέλη Σεπτέμβρη να βάλει βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη.
Ξεπερνώντας το προαναφερόμενο ζήτημα στο οποίο αποφάσισα να σταθώ εν ολίγοις και περιληπτικά, πρέπει και οφείλω να ομολογήσω πως από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μπορούν να εξαχθούν αρκετά συμπεράσματα, νοήματα και φυσικά προβληματικές, οι οποίες χρήζουν εκτενέστερης ανάλυσης, όχι όμως στο παρόν άρθρο.
Στην συγκεκριμένη ενότητα που σκοπίμως επέλεξα βάση και του τίτλου να ονομάσω ΔΕθισμός, θα προτιμούσα να σταθώ στην διαχρονική πορεία του πρωθυπουργού να θεωρεί το βήμα της ΔΕΘ, ως ένα ακόμη σταντ έκθεσης ιδεών, όσαν άλλωτε μαθητής που αναμένει το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.
Διότι λίγο πολύ για ακόμη μια φορά η καθιερωμένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε μια καλοσχεδιαμένη απόπειρα επηρεασμού του θυμοειδούς στοιχείου των πολιτών, έχοντας ως συμμάχους από την μια το ημιτελές και σε μεγάλο βαθμό κακό πολιτικό λεξιλόγιο και από την άλλη την πεποίθηση πως οι πολίτες ‘’γνωρίζουν και κατανοούν την υπάρχουσα κατάσταση’’.
Εδώ κρύβεται όμως το μεγάλο λάθος από την πλευρά του Μαξίμου. Ο πολίτης γνωρίζει και κατανοεί την υπάρχουσα κατάσταση, όχι από την πλευρά ενός υγιούς σκεπτόμενου πολιτικού όντος, αλλά τοποθετεί τον εαυτό του ως ‘’θύμα πολιτικής απάτης και πλάνης’’, κάτι που a priori του στερεί το δικαίωμα για την όποια αντίδραση.
Ακριβώς αυτός είναι ο επονομαζόμενος ΔΕθισμός, ο οποίος τόσο ανεπανόρθωτα έχει βλάψει την χώρα, με τις καταστροφικές και διαχρονικές συνέπειες του να στοιχειώνουν τις όποιες ελπίδες για καλλιέργεια θετικού κλίματος είχαν αναπτυχθεί κατά το παρελθόν.
Νομίζω πως κ.Πρωθυπουργέ οφείλεται να ζητήσετε μια ειλικρινή συγγνώμη για τα όσα έχετε προκαλέσει στην χώρα, και πολύ περισσότερο για την κωμικοτραγική υπόσταση των όσων κάθε φορά σχολιάζετε ή προτιμάτε να αναφέρετε σε δημόσιες ομιλίες σας. Και το αναφέρω αυτό δίοτι στα πολιτισμένα κράτη, και τα κράτη που επιθυμούν να επιφέρουν την οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων τους, δεν διανοείται την μια μέρα ο Πρωθυπουργός να ευαγγελίζεται πως εισερχόμεθα στην μετά επόχη Grexit με την συνοδεία πλέον ενός Grinvest, και την επόμενη ημέρα μια επένδυση δις να τινάζεται στον αέρα.
Αλλά το ξέχασα, θα ανοίξει η ΕΡΤ4.