Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να επέβαλε κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο Παύλος Πολάκης επέλεξε με… ψέματα να απέχει από την ψηφοφορία όπως και ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος. «Παρών» επί της αρχής και θετική ψήφο επί ορισμένων άρθρων επέλεξε η βουλευτής Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη, η οποία προσήλθε τελικά στην αίθουσα της Ολομέλειας, μολονότι, κατά πληροφορίες, στάθμιζε τη στάση της μέχρι την τελευταία στιγμή.
Παρότι η στάση του Παύλου Πολάκη απέναντι στην ψηφοφορία είχε σχεδόν προεξοφληθεί, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση χθες το απόγευμα κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, επισυνάπτοντας και σειρά φωτογραφιών από χειρουργική επέμβαση. Μόνο που η ημερομηνία τον διέψευσε.
Αντίθετα, μάλλον αναπάντεχη υπήρξε η διαφοροποίηση του βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου, καθώς η Κουμουνδούρου φέρεται να εκτιμούσε ότι ο ακαδημαϊκός του ΣΥΡΙΖΑ θα αποστείλει επιστολική ψήφο, κάτι, ωστόσο, το οποίο δεν προέκυψε από το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Μια ενδιάμεση λύση φέρεται να επέλεξε η Νίνα Κασιμάτη, καταλήγοντας στο «παρών», αλλά και στην υπερψήφιση ορισμένων άρθρων, με την Κουμουνδούρου να αθροίζει τελικά τρεις διαφοροποιήσεις από την κεντρική της επιλογή έναντι του νομοσχεδίου.
Λίγα λεπτά μετά το πέρας της διαδικασίας στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε με μια μακροσκελή επιστολή του να εξηγήσει την απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά και τις ενστάσεις του επί του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης». «Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης», σημείωσε. «Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» υποστήριξε ακόμη ο κ. Πολάκης, διαχωρίζοντας τη θέση του, όπως τόνισε, «από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή».
«Ξήλωμα» Πολάκη;
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, η επικοινωνία με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν από δύσκολη ως αδύνατη. Ούτε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε όρεξη να ασχοληθεί με τον «αψύ» κρητικό. Άλλωστε, είχε κανονίσει να πάει σε πάρτι που διοργάνωσε μπαρ στο Γκάζι, για να εορταστεί η ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.Με απλά λόγια, από το περιβάλλον του έλεγαν ότι όλα αυτά μπορούν να περιμένουν μέχρι αύριο.
Όμως, το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. Διότι ο Παύλος Πολάκης δεν είναι απλά ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο υπερσυντονιστής των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας του κόμματος και κυρίως, ο «αρχιστράτηγος» της νίκης Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές.Του μάζεψε τις υπογραφές για να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, του διέθεσε ολόκληρο τον μηχανισμό του και τους στενότερους συνεργάτες, ενώ ανέλαβε και τις επιθέσεις σε βάρος των αντιπάλων του – κυρίως εναντίον της Έφης Αχτσιόγλου. Γενικά, θεωρούνταν ο «έμπιστος» και σε πολλές περιπτώσεις έμοιαζε με τον πολιτικό του «καθοδηγητή».
Τώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κάνει πράξη την «απειλή» που εκτόξευσε στην Πολιτική Γραμματεία και να επιβάλει κυρώσεις στον Πολάκη. Η διαγραφή είναι ένα ενδεχόμενο που οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απέκλειαν τις προηγούμενες ώρα, διαρρέοντας ότι η «ποινή» θα είναι η έκπτωση από το αξίωμα που κατέχει.Με απλά λόγια, δεν θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο του υπερσυντονιστή και προφανώς θα «ψυχρανθούν» ακόμα περισσότερο οι σχέσεις των δύο ανδρών.
«Μυστήριο» η στάση Πολάκη
Και αν για τον Στέφανο Κασσελάκη, η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει με μονόδρομο, το μεγάλο ερώτημα είναι το πως και, κυρίως, αν θα τις δεχθεί ο χανιώτης βουλευτής. Για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου, θεωρείται δεδομένο ότι η απουσία του Παύλου Πολάκη έχει να κάνει περισσότερο με αντίδραση στη συμπεριφορά που έχει απέναντι του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά με ουσιαστική διαφωνία.
Αν, πάντως, κρίνουμε από τις «εξηγήσεις» που έδωσε για την αποχή του από την ψηφοφορία, τότε θα δεχθεί τις συνέπειες της πράξης του.«Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
πηγή: newsbomb