Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Η ευρωζώνη σε νέα φάση της κρίσης

Με εκθέσεις για επικείμενη γενικευμένη αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης κατακλύζονται τα γραφεία τόσο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμανουέλ Μπαρόζο, όσο του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς οι περιβόητες γερμανικές εκλογές έχουν αδρανοποιήσει το ευρωσύστημα.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ήδη μπροστά στο 4ο Μνημόνιο, η Ολλανδία, μετά την διολίσθησή της σε ένα γενικευμένο αποπληθωρισμό, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον αποπληθωρισμό των ακινήτων, που με απλά λόγια σημαίνει ότι σκάει η φούσκα των ακινήτων, εξέλιξη που θα ακουστεί στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τα οποία –σημειωτέον- θα περάσουν το φθινόπωρο από νέο stress test. Ένα το κρατούμενο.

Ενώ είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οι τράπεζες των γερμανικών lander στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μην κοκκινίσουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιμένει την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή για το αν πράγματι οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με 100 δισεκ. ευρώ στην ναυπηγική βιομηχανία. Οι υπόλοιποι περιμένουν την έρευνα της Bundesbank για την απόκρυψη ζημιών 12 δισεκ. δολαρίων της Deutsche Bank από πιστωτικά παράγωγα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Άλλο ένα κρατούμενο.

Ενώ η Γαλλία ταλανίζεται από σκάνδαλα που αδυνατίζουν τον ήδη αμήχανο Φρανσουά Ολάντ, το δημοσιονομικό έλλειμμα οδηγεί σε περικοπές στον δημόσιο τομέα, πολιτική που δεν πρόκειται να αποδεχθεί το 23% των Γάλλων που δουλεύουν σε αυτόν. Τρίτο κρατούμενο.

Ενώ η Ιταλία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην οικονομική αβεβαιότητα, η πολιτική κρίση μεταδίδεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα ταυτόχρονα. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε ανατροπές που θα ευνοήσουν την συγκρότηση μιας «συμμαχίας του Νότου» εντός ευρώ, όπως συνιστά ο Αμερικανός στοχαστής Νόαμ Τσόμσκι. Και πάλι ένα κρατούμενο.

Είναι προφανές ότι η ευρωζώνη μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή και αυτό οι αγορές το γνωρίζουν, όπως άλλωστε και το 59% των Γερμανών καταθετών που δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της καγκελάριου Μέρκελ για την ασφάλεια των καταθέσεών του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Frankfurter Zeitung διαπιστώνει ότι η Τρόικα είναι «ελαττωματικό κατασκεύασμα» λόγω συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο συμβάλλει στην αμερικανοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων