Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Η Χεζμπολάχ καταλαμβάνει τον θύλακα του ISIS στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Χεζμπολάχ έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα του Ισλαμικού κράτους από την πλευρά της Συρίας στα σύνορα με το Λίβανο,  έπειτα από κοινή επίθεση με το συριακό στρατό, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ηγέτης της, Sayyed Hassan Nasrallah, την Πέμπτη.

Παράλληλα με τις μάχες, οι συνομιλίες για μια ανακωχή ξεκίνησαν με το Ισλαμικό Κράτος, αν και η στρατιωτική νίκη φαίνεται πιθανότερη, υπογράμμισε ο Nasrallah σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Τα συριακά στρατεύματα και η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ μάχονται για την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους από τη δυτική περιοχή του Qalamoun της Συρίας.

HTML tutorial

Η τελευταία επίθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, συμπίπτοντας με μια επίθεση του Λιβανικού στρατού κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πλευρά των συνόρων του και συγκεκριμένα στα βορειοανατολικά της χώρας.

Η ζώνη αυτή που διασχίζει τα σύνορα είναι το τελευταίο συνοριακό τμήμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας υπό σρατιωτικό έλεγχο.

Αμφότερες οι επιθέσεις έχουν προχωρήσει με κατεύθυνση προς τα σύνορα από αντίθετες πλευρές. Ο στρατός του Λιβάνου διατείνεται ότι δεν συντονίζει την επίθεση με το Συριακό στρατό ή τη Σιιτική Χεζμπολάχ, την οποία η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα.

Οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση μεταξύ του στρατού του Λιβάνου, αφενός, και της Χεζμπολάχ με το συριακό στρατό, αφετέρου, θα ήταν πολιτικά ευαίσθητη στον Λίβανο και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σημαντική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ που λαμβάνει η χώρα.

Παρά ταύτα ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ φιλοδοξεί ότι η μάχη των συνόρων πλησιάζει σε μια “πολύ μεγάλη νίκη”.

“Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 270 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Συριακό έδαφος έχουν καταληφθεί πλήρως από τη Χεζμπολάχ και το συριακό στρατό. Περίπου 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο του Daesh”, ανέφερε ο Nasrallah.

Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πλέον σε μειονεκτική θέση στο Ιράκ και τη Συρία. Έχει χάσει έδαφος στη Συρία από διάφορους ξεχωριστούς εχθρούς κατά το παρελθόν έτος και πιο σημαντικά στην ανατολική επαρχία Deir al-Zor, το τελευταίο σημαντικό προπύργιό του.

Η Χεζμπολάχ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των σουνιτών μαχητών κατά μήκος των συνόρων, ενώ έχει στείλει χιλιάδες μαχητές στη Συρία για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Προέδρου Bashar al-Assad κατά συριακών αντάρτικων ομάδων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι μαχητές της Nusra Front έφυγαν από τις παραμεθόριες περιοχές του Λιβάνου έπειτα από επίτευξη συμφωνίας εκκένωσης, αφού η Χεζμπολάχ τους ώθησε στην τελευταία θέση τους. Χιλιάδες πρόσφυγες αναχώρησαν επίσης μαζί τους με προορισμό τα επαναστατημένα έδάφη στη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο βορειοανατολικός Λίβανος έγινε μάρτυρας της επέκτασης του πολέμου της Συρίας στα εδάφη του το 2014, όταν οι μαχητές του Isis και της Nusra Front υπερίσχυσαν στη συνοριακή πόλη Arsal.

Πλέον, οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους στο δυτικό Qalamoun της Συρίας ζητούν διαπραγματεύσεις, τόνισε ο Nasrallah την Πέμπτη.

“Παράλληλα, εάν το λιβανικό κράτος επιθυμεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία εκκένωσης με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη δική του πλευρά, η Δαμασκός εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί,. Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επίσημου αιτήματος εκ μέρους του Λιβάνου και κάποιος δημόσιος συντονισμός, όχι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι”, συμπλήρωσε ο Nasrallah.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της πιέζουν τον Λίβανο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δαμασκό, αμφισβητώντας την πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθεί η Βηρυττός ως προς τις συγκρούσεις που μαίνονται στη γειτονική χώρα.

Ο ρόλος της Χεζμπολάχ όμως στην εξαετή Συριακή σύγκρουση έχει τύχει αυστηρής κριτικής από τους πολιτικούς αντιπάλους της στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Σουνιτών και πρωθυπουργού Saad al-Hariri.

Μένει φυσικά να δούμε ποιά θα είναι η επίσημη αντίδραση της κυβέρησης του Λιβάνου σε μια ενδεχόμενη συντονισμένη κίνηση για τη διαπργμάτευση ή την ολοκληρωτική εξάλειψη του Isis, κατά κύριο λόγο στις παραμεθόριες περιοχές.

 

Πηγές: Reuters, AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων