Το πνεύμα της αισιοδοξίας, τo φυλάει για τις «καλές μέρες», ο πρωθυπουργός. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ενθουσιασμός οφειλόταν στην εξασφάλιση των δόσεων που θα έδιναν ανάσα στην πραγματική οικονομία. Κι έτσι όλοι έκαναν Πρωτοχρονιά ελπίζοντας. Τώρα πλησιάζει το Πάσχα και ο πρωθυπουργός επιχειρεί εκ νέου να τονώσει την αισιοδοξία, για να τσουγκρίσουμε τα αυγά μας ελπίζοντας και πάλι.
Έτσι, με το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα, για να μας πει υποτίθεται τα «καλά νέα». Ποια είναι αλήθεια τα «καλά νέα»;
Ότι θα υπάρξουν περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται από την ακολουθούμενη πολιτική.
Ότι θα γίνουν ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία οδηγήθηκαν σε αυτό το αδιέξοδο εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής.
Ότι θα υπάρξει μείωση κατά 15% του χαρατσιού στα ακίνητα για το 2013, έτος στο οποίο κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώσουμε το δήθεν έκτακτο χαράτσι.
Ότι ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών και θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Εδώ πια, βρίσκει την ιδανική του έκφραση το «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι».
Επίσης, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που δεν έχει αποδώσει τίποτα εισπρακτικά ενώ έχει οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα. Κι ακόμη το συζητάμε.
Οι Τροϊκανοί πάντως δεν είναι τόσο αισιόδοξοι, όσο ο πρωθυπουργός. Και τοποθετούν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από 12-18 μήνες. Πιστεύει στ’ αλήθεια ο πρωθυπουργός πως κοινωνία και οικονομία θα αντέξουν ως τότε, μόνο με τις «καραμέλες» της αισιοδοξίας;