Η ατάκα του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το κούρεμα των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο «η κλοπή όσων είχαν ήδη κλαπεί συνεχίζεται» με την οποία η Μόσχα εξέφρασε την σφοδρή της δυσαρέσκεια για την πρακτική που εφάρμοσε το Eurogroup με εντολή του Βερολίνου εξηγεί απόλυτα τη στάση της Ρωσίας για το όλο ζήτημα. Η Ρωσία έχει φυγή κεφαλαίων της τάξεως των 50 δισεκ. ευρώ και αυτό ενοχλεί πολύ το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν θεωρεί ότι τα ρωσικά λεφτά που είναι «παρκαρισμένα» στην Κύπρο δεν έχουν δηλωθεί στη Ρωσία. Γι΄ αυτό και ζητούσε από τους Κύπριους μια επίσημη λίστα (τύπου Λαγκάρντ) για να τους φορολογήσει και να τους υποχρεώσει να τα γυρίσουν πίσω. Η Moody’s Investors Service υπολογίζει ότι οι ρωσικές εταιρείες και οι ιδιώτες διατηρούν περί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε κυπριακές τράπεζες. Ο Guardian εκτιμά πάντως ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει χωρίς αντίποινα την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κούρεμα των ρωσικών 30 δισεκ. δολαρίων.
H Κύπρος αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια ως χρηματοοικονομικό offshore καταφύγιο για τέσσερεις λόγους: 1) ο απόλυτος σεβασμός του τραπεζικού απόρρητου, 2) ο συνδυασμός των καταθέσεων με καλοκαιρινές διακοπές και αγορές εξοχικών κατοικιών, 3) η οικειότητα που δημιουργεί το ομόδοξον, και 4) κυρίως λόγω μιας συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με την οποία μια ρωσική εταιρεία μπορεί να δηλώσει κέρδη στην Κύπρο, όπου ο φορολογικός συντελεστής είναι 10%, έναντι 20% στη Ρωσία.
Έτσι, πολλές ρωσικές εταιρείες διοχέτευαν μεγάλα ποσά στην Κύπρο για να επωφεληθούν από το χαμηλό φορολογικό συντελεστή του κράτους. Επίσης, μεγάλοι ρωσικοί όμιλοι έχουν χρησιμοποιήσει κυπριακές θυγατρικές για να χειρίζονται τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, δηλαδή την πληρωμή προμηθειών (μίζες).
Σύμφωνα με το Reuters, αναλήψεις δεκάδων ή ίσως εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στο Λονδίνο, καθώς και από τη ρωσική Uniastrum Bank την οποία ελέγχει κατά 80% η Τράπεζα Κύπρου, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αφού παρέμειναν ανοιχτές και χωρίς όριο αναλήψεων. Πρόκειται κυρίως για ρωσικές εταιρείες που χρησιμοποιώντας διάφορα επιχειρήματα, όπως επενδυτικά ανοίγματα, αγορά καυσίμων για αεροσκάφη και αγορές φαρμάκων, πήραν έγκριση για μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την ανθρωπιστική βοήθεια, ή την αγορά φαρμάκων, ακόμη και καυσίμων για αεροσκάφη.