Στην πώληση μεριδίου 50% από χαρτοφυλάκια έργων ΑΠΕ σε γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη προχωρά ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies.
Η πολυεθνική το 2024 συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και είναι εκ των μεγαλύτερων διεθνώς ενεργειακών ομίλων με πλήρη καθετοποιημένη και πολυσχιδή δραστηριότητα. Από την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μέχρι τις ΑΠΕ, το υδρογόνο και το LNG.
Οι ΑΠΕ
Όπως έγινε γνωστό τόσο από τον ίδιο τον CEO του ομίλου κ. Patrick Pouyanne όσο και από δημοσιεύματα ξένου Τύπου, η TotalEnergies αναζητά εταίρους στους τομείς των ΑΠΕ που έχει αναπτύξει και λειτουργεί σε ΗΠΑ, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα.
Το μοντέλο που πρόκειται να ακολουθήσει μοιάζει με αυτό της ιταλικής Enel, η οποία αποεπένδυσε από χαρτοφυλάκια έργων ΑΠΕ τόσο πλήρως όσο και μερικώς διαθέτοντας το 50%. Το γνωστό κι ως Stewardship Model οι Ιταλοί το ακολούθησαν και στην Ελλάδα πουλώντας το50% της Enel Green Power Hellas στο fund Macquarie.
Οι Γάλλοι της TotalEnergies αναζητούν, και ήδη έχουν εκκινήσει σχετικές διαδικασίες, για την εύρεση συνεργατών σε ΗΠΑ, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ελλάδα.
Αποσκοπούν με τον τρόπο αυτό στη μεγιστοποίηση της απόδοσης που τους παρέχονταν συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ. Το προαναφερόμενο χαρτοφυλάκιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένου Τύπου αποτιμάται σε περίπου 2,5 δισ. δολάρια.
Παγκοσμίως, η TotalEnergies, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2023 διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ άνω των 22 GW. Η απόφαση της Total Energies για την αναζήτηση συνεταίρων πάντως δεν είναι άσχετη με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών.
Τον Δεκέμβριο πούλησε μερίδιο 22,5% σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην PTT Explorationand Production (PTTEP) της Ταϊλάνδης, έναντι τιμήματος 660 εκατ. δολαρίων. Παρόμοιες κινήσεις αποεπένδυσης έλαβαν και άλλοι ενεργειακοί παίκτες, όπως η ιταλικήEnel, η Repsol και η Iberdrola που αποφάσισαν να πουλήσουν έργα ΑΠΕ για να χρηματοδοτήσουν άλλα έργα.
Η Ελλάδα
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της διοίκησης του ομίλου με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Pouyanne και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η TotalEnergies στον τομέα των ΑΠΕ θα αναζητήσει συνεργάτες, παρότι δεν αποτελεί κεντρική στρατηγική του ομίλου. Εξήγησε πως με τον τρόπο αυτό, μπορεί και διαχειρίζεται καλύτερα το ρίσκο που ενέχει η επένδυση της.
Και αυτό γιατί ένα εγχώριος συνεργάτης γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην Ελλάδα, λέγοντας πως είναι διαφορετικό όταν εκχωρείς 50% των περιουσιακών σου στοιχείων στο Τέξας και άλλο στην Ελλάδα.
Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα
Η TotalEnergies διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Μάλιστα στον τομέα των αιολικών πάρκων βρίσκεται στην πέμπτη θέση με εγκατεστημένη ισχύ 250 MW. Αν συνυπολογιστούν και τα φωτοβολταϊκά και συνολικά τα εν λειτουργία και υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ τότε το δυναμικό φτάνει στα 420 MW. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα μπορούσε να απασχολήσει διεθνή funds, τα οποία θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν παρουσία στην ελληνική αγορά. Και θα ήταν διατεθειμένα να συμβιβαστούν με αποδόσεις μεταξύ 8% και 10%.
Κάποιοι πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί το ποσοστό και σε παίκτες άλλου προφίλ.
Η Total Eren
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι η Total Energies απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του χαρτοφυλακίου των έργων της Total Eren, η οποία ανήκε μεταξύ άλλων στον Έλληνα επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου. Η συμμαχία της Eren με την Total Energies κράτησε πέντε χρόνια με την τελευταία να κατέχει το 30%.
Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής, η εταιρική αξία της Total Eren ανήλθε στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ βάσει ενός ελκυστικού πολλαπλάσιου EBITDA, προϊόντος διαπραγμάτευσης κατά την αρχική στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη το 2017. Η εξαγορά του 70,8%1 των μετοχών αντιπροσωπεύει καθαρή επένδυση της TotalEnergies περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Η ενσωμάτωση της Total Eren εκτιμώταν ότι θα αυξήσει τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της TotalEnergies IntegratedPower κατά περίπου 160 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά ταμειακά έσοδα κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2024.«Η Total Eren διαθέτει παγκοσμίως έργα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύος 3,5GW σε λειτουργία και χαρτοφυλάκιο ηλιακών, αιολικών, υδροηλεκτρικών έργων και έργων αποθήκευσης άνω των 10 GW υπό ανάπτυξη σε 30 χώρες, εκ των οποίων 1,2 GW σε κατασκευή ή σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.
Τα blocks της Κρήτης
Η παρουσία της TotalEnergies ήταν ενεργή στην Ελλάδα και στον τομέα της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022 κατείχε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην κοινοπραξία με την ExxonMobil και την HELLENiQ ENERGY στα δύο θαλάσσια blocks «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Οι Γάλλοι έλαβαν την απόφαση τότε να αποχωρήσουν πουλώντας τα δικαιώματα τους στην ExxonMobil ανακοινώνοντας τη μεγάλη επενδυτική τους στροφή στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
πηγή: ot.gr