Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δοκίμασε σήμερα το νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για την περίπτωση φυσικής καταστροφής ή διακοπής ρεύματος.
Με αφορμή την ομοσπονδιακή ημέρα έγκαιρης προειδοποίησης, ακριβώς στις 11:00 (τοπική ώρα) ήχησαν σειρήνες συναγερμού, αλλά και ειδικά ηχητικά σήματα (όχι μηνύματα SMS, αλλά μέσω του συστήματος Cell Broadcast) στα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (Telekom, Telefónica και Vodafone), ακόμη και αν η τηλεφωνική συσκευή ήταν απενεργοποιημένη. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν ειδικές εφαρμογές ( ΝΙΝΑ, Katwarm) και μεταδόθηκαν ειδικά μηνύματα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αλλά και από διαφημιστικές πινακίδες σε εξωτερικούς χώρους.
Η δοκιμή των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης έχει ως στόχο να αποτρέψει το ενδεχόμενο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης τα μηνύματα να φθάσουν με καθυστέρηση ή καθόλου, όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2021 με τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φήμη ότι το προειδοποιητικό μήνυμα μπορούσε να φθάσει στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας μόνο εφόσον οι χρήστες ενεργοποιούσαν τη λειτουργία «Text Messages», όπως έγινε γνωστό όμως από την Πολιτική Προστασία, δεν απαιτείτο καμία ιδιαίτερη ρύθμιση, καθώς το μήνυμα αποστέλλεται με το ανώτατο επίπεδο προτεραιότητας που υπερβαίνει το σύστημα.
Σε κανάλια επικοινωνίας, όπως το Telegram, διακινήθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες από κύκλους οπαδών των θεωριών συνωμοσίας πρόσκληση να απενεργοποιηθούν σήμερα τα κινητά τηλέφωνα, υπό τον φόβο της παρακολούθησης, όπως συμβαίνει με το «σιωπηλό SMS», το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Ο αρχηγός των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ κατηγόρησε πάντως την προηγούμενη κυβέρνηση ότι παραμέλησε εγκληματικά τα θέματα πολιτικής προστασίας και ζήτησε, εκτός από τα σύγχρονα συστήματα, να παραμείνουν σε λειτουργία και οι κλασικές σειρήνες.