Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Ηγέτης Ιρακινών Κούρδων:Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα γίνει-δεν υποχωρούμε

Ο ηγέτης των ιρακινών κούρδων δήλωσε σήμερα ότι ο δρόμος για να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν γυρίζει πίσω, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα επιδιώξει την εκπλήρωση αυτού του σκοπού μέσω διαλόγου με τη Βαγδάτη και τις άλλες δυνάμεις της περιοχής για να αποφευχθεί μια σύρραξη.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, επισήμανε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το χρονοδιάγραμμα για την ανεξαρτησία μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θα είναι «ευέλικτο», αλλά η ανακήρυξη δεν μπορεί να αναβάλλεται «επ’ αόριστον». Ο Μπαρζανί προεξόφλησε τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας εστίας έντασης στην περιοχή, καθώς η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, κράτη που όπως και το Ιράκ έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες, εναντιώνονται στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο ο Μπαρζανί υποβάθμισε τις ανησυχίες αυτές.

Εντός του Ιράκ, εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πραγματικός σκοπός του δημοψηφίσματος δεν είναι η απόσχιση του Κουρδιστάν αλλά το να ενισχυθούν οι κουρδικές διεκδικήσεις σε διαφιλονικούμενες περιοχές στα όρια της επαρχίας, όπως η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή και πόλη του Κιρκούκ, το μέλλον της οποίας αποτελεί διακύβευμα την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, κόμματα όπως η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί ή η οργάνωση Γκοράν τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά όχι κατ’ ανάγκη υπό την ηγεσία του Μπαρζανί και του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), της παράταξής του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων