Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση της ΙΚΕΑ να δώσει πίσω στο κράτος τις κρατικές ενισχύσεις που πήρε κατά την διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Tolga Oncu, διευθυντής λιανικής στον όμιλο Ingka, κύριο λιανοπωλητή της Ikea, δήλωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να ξεκινήσει διάλογο με το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Αρχικά, η Ikea ανέμενε πτώση 70-80% στην αρχή της κρίσης. Όμως, τώρα, που έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα παγκοσμίως, εκτός από 23, βρίσκεται μπροστά από μία μεγάλη «ανεκμετάλλευτη ζήτηση» για βελτιώσεις στο σπίτι. «Τώρα που έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα από ότι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, είναι σωστό να πούμε «ευχαριστώ που μας βοηθήσατε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να εξετάσουμε την επιστροφή της ενίσχυσης» είπε ο Oncu στους Financial Times.
Η απόφαση προκαλεί διλήμματα
Ο κ. Ονκού είπε ότι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής επίπλων στον κόσμο δεν γνωρίζει πόσα χρήματα θα κοστίσει ή πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι συμμετείχαν στις εννέα χώρες. Ωστόσο, η απόφαση αυτή της Ikea να επιστρέψει χρήματα, δημιουργεί ένα δίλημμα για πολλές εταιρείες, καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν μετά το άμεσο σοκ από το lockdown από τον κορωνοϊό σε πολλές χώρες στον κόσμο.
Ορισμένες άλλες εταιρείες έχουν επιστρέψει αρκετά χρήματα σε μεμονωμένες χώρες, συχνά υπό την πίεση του εξωτερικού ελέγχου, αλλά λίγες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επιστρέψουν όλη την οικονομική υποστήριξη.
Ο κ. Ονκού είπε ότι η προτεραιότητα της Ikea στην αρχή της κρίσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν η προστασία των εργαζομένων και της διαβίωσής τους, καθώς έκλεισε τα περισσότερα από τα 374 καταστήματά της παγκοσμίως.
«Όταν η πυκνή ομίχλη άρχισε να ξεθωριάζει, είδαμε την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες… και αυτό μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως το βάθος της κρίσης δεν ήταν τόσο βαθύ όσο φοβόμασταν και δεν θα διαρκούσε όσο είχαμε αρχικά σκεφτεί».
Ο κ. Ονκού είπε ότι η κίνηση για την αποπληρωμή των χρημάτων δεν έχει καμία σχέση με τους κανόνες λειτουργίας και τον τρόπο διαχείρισης αλλά ήταν απλώς «το σωστό πράγμα» που θα μπορούσε να κάνει. Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να διατηρούμε καλές σχέσεις με κοινωνίες και κοινότητες στις οποίες είμαστε κοντά».