Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Independent: Η Αργεντινή φορολογεί τους πλούσιους για την πανδημία και ο κόσμος την κοιτά με νόημα

Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να πληρώσουν για τεράστιες αυξήσεις των κρατικών δαπανών κατά το τελευταίο έτος, οπότε όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη χώρα της Νότιας Αμερικής καθώς εισάγει έναν «φόρο περιουσίας».

Πρέπει οι πλούσιοι να πληρώσουν για την πανδημία; Η Αργεντινή το πιστεύει και άλλες χώρες ρίχνουν μια ματιά.

Στο κτήμα του αποικιακής εποχής στην κεντρική Αργεντινή, ο Gabriel De Raedemaeker λέει ότι ήδη υπολογίζει ποια τμήματα της φάρμας του μπορεί να χρειαστεί να πουλήσει. Δεν είναι ότι οι καλλιέργειες έχουν αποτύχει ή οι τιμές των εμπορευμάτων είναι οδυνηρές. Είναι ο νέος φόρος της κυβέρνησης για τον πλούτο.

«Το κράτος με πιέζει πέρα από τα όρια», λέει ο De Raedemaeker, 54 ετών, ο οποίος αντιμετωπίζει αύξηση του φόρου κατά 70% στο πλαίσιο της νέας εισφοράς πανδημικής εποχής αυτού του έθνους σε πολίτες με περισσότερα από 200 εκατομμύρια πέσος (2,2 εκατομμύρια δολάρια, 1,6 εκατομμύρια £).

Τουλάχιστον ήδη από τη δεκαετία του 1940, όταν η ταπεινή γεννημένη Εύα «Εύητα» Περόν έδωσε φλογερές ομιλίες από το μπαλκόνι στις «μάζες χωρίς φούστα», η ταξική σύγκρουση έχει παραμείνει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια αυτού του χρονικά χρεωμένου κράτους της Νότιας Αμερικής. Για να ξεφύγει από μια κενή δημοσιονομική τρύπα που επιδεινώθηκε από την πανδημία, η Αργεντινή εκδίδει μια διακήρυξη που αντηχεί τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο: Κάντε τους πλούσιους να πληρώσουν.

Τα έθνη έχουν από καιρό στραφεί στους πλούσιους σε καιρούς μεγάλης κρίσης. Μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, τα ευρωπαϊκά έθνη και η Ιαπωνία αγκάλιασαν εφάπαξ φόρους πλούτου για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης. Πιο πρόσφατα, η Ιρλανδία και η Ισλανδία χρησιμοποίησαν τέτοιους φόρους για να ξαναγεμίσουν τα κρατικά ταμεία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Γιατί λοιπόν όχι, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές, να αντισταθούν στο κόστος της επικής παγκόσμιας ύφεσης που προκαλείται από την πανδημία αυτοί που μπορούν να το αντέξουν περισσότερο;

Πράγματι, τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση που προκαλείται από την πανδημία φαίνεται ότι επιδεινώνει την ανισότητα. Τα ποσοστά φτώχειας έχουν αυξηθεί, ειδικά μεταξύ των νεότερων, των χαμηλότερων ειδικευμένων και των γυναικών εργαζομένων, ενώ οι πλούσιοι απολαμβάνουν τις βρυχηθές χρηματιστηριακές αγορές και τις αυξανόμενες αξίες ιδιοκτησίας. Χρειάστηκαν μόνο εννέα μήνες για να επιστρέψουν οι περιουσίες των 1.000 πλουσιότερων ατόμων του πλανήτη σε επίπεδα προ πανδημίας, σύμφωνα με την ομάδα κατά της φτώχειας Oxfam International.

Αυτό το μονόπλευρο αποτέλεσμα είναι η αύξηση των απαιτήσεων για φόρο «Ρομπέν των δασών».

Η Αργεντινή, επιβαρυνμένη με το χρέος που επιδεινώθηκε από την πανδημία, υιοθέτησε μια ειδική ειδική εισφορά στους πλούσιους τον Δεκέμβριο, απαιτώντας έως και 3,5 τοις εκατό της συνολικής καθαρής αξίας των πολιτών που κατέχουν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια πέσος περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, τον Δεκέμβριο, η αγωνιζόμενη Βολιβία επέβαλε έναν μακροπρόθεσμο φόρο περιουσίας χτυπώντας οποιονδήποτε με περισσότερα από 30 εκατομμύρια βολιβιανούς (4,3 εκατομμύρια $, 3,1 εκατομμύρια £) Το Μαρόκο φέτος πρόκειται να επιβάλει «συνεισφορά αλληλεγγύης» σε εταιρείες και πλούσιους πολίτες.

Καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα της, η ανεξάρτητη φορολογική επιτροπή πρότεινε μια εφάπαξ εισφορά που θα μπορούσε να επηρεάσει άτομα με μόλις 250.000 λίρες. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau σταμάτησε να εγκρίνει έναν ειδικό φόρο για τους πλούσιους, αλλά έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών του να «εντοπίσει πρόσθετους τρόπους φορολόγησης ακραίων ανισοτήτων πλούτου»
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η συζήτηση για τον φόρο πλούτου ξεθωριάστηκε με τις προεδρικές υποψηφιότητες των γερουσιαστών Elizabeth Warren και Bernie Sanders. Ωστόσο, παραμένει ζωντανή σε επίπεδο πολιτείας στην πολιτεία της Καλιφόρνιας και της Ουάσινγκτον, όπου οι νομοθέτες έχουν προτείνει έναν φόρο δισεκατομμυριούχου που θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους τέσσερις πλουσιότερους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των Bill Gates και Jeff Bezos.

Η Susana Ruiz, επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής της Oxfam, βλέπει την ιδέα να εξαπλώνεται.

«Οι πολύ πλούσιοι έχουν ήδη καταφέρει να ανακάμψουν οικονομικά από την πανδημία και προχωρώντας, θα δείτε μια οικονομική ανάκαμψη να κινείται με δύο ταχύτητες για τους πλούσιους και για όλους τους άλλους», λέει. “Ναι, θα δείτε πολλές χώρες να ρίχνουν μια ματιά στην ιδέα ενός φόρου πλούτου φέτος.”

Αυτό συμβαίνει ήδη σε μέρη της Λατινικής Αμερικής, μιας από τις πιο οικονομικά άνισες περιοχές στον κόσμο, που τώρα υποφέρει από τη χειρότερη ύφεση του πλανήτη. Οι πολιτικοί σε πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής και του Περού, έχουν κυμαινόμενο φόρο περιουσίας.

Η Βολιβία, που είναι και η φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει ξεπεράσει τη συζήτηση, υιοθετώντας έναν πάγιο φόρο πλούτου τον Δεκέμβριο. «Ο φόρος θα αγγίξει μόλις 152 άτομα», έγραψε ο σοσιαλιστής πρόεδρος Λούις Άρσε. «Το όφελος θα φτάσει χιλιάδες οικογένειες της Βολιβίας.»

Ωστόσο, στη Βολιβία, όπως και σε άλλα έθνη όπου εξετάζονται οι φόροι περιουσίας, οι αντίπαλοι αποκρούουν ταξικό πόλεμο, κατηγορώντας την πολιτική αριστερά ότι χρησιμοποιεί την πανδημία ως δικαιολογία για να προωθήσει τις «δημαγωγικές» πολιτικές.

«Ο νόμος δεν θα έχει καμία επίπτωση στην ικανότητα του κράτους να πολεμήσει την κρίση του Κόβιντ», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Βολιβίας Μιγκέλ Ρόκα. «Είναι μέρος της αφήγησής τους να προσποιούνται ότι είναι μια καλή κυβέρνηση που θα πάρει από τους πλούσιους και θα δώσει στους φτωχούς».

Οι αναλυτές λένε ότι η πανδημία είναι πιθανό να προσθέσει δυναμική στις εκκλήσεις για φορολογικά συστήματα που αντιμετωπίζουν ακραία κενά μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Όμως, οι φόροι περιουσίας είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σωστοί και έχουν ιστορικό πολύ αρνητικών παρενεργειών που μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την πρόθεσή τους.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ένας μακροχρόνιος φόρος περιουσίας, ο οποίος καταργήθηκε το 2018, κατηγορήθηκε για την αύξηση της φοροαποφυγής και τη διαφυγή χιλιάδων πλουσιότερων πολιτών της χώρας.

«Μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο του πλούτου, κάτι που δεν ωφελεί καμία χώρα», λέει ο Jean Pisani-Ferry, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Πριν από μια δεκαετία, 12 από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου είχαν φόρους πλούτου στα βιβλία. Ο αριθμός έχει μειωθεί σε τρία: Νορβηγία, Ισπανία και Ελβετία. Ιδιαίτερα περίπλοκοι είναι αυτοί οι φόροι που έχουν σχεδιαστεί για να συλλάβουν ένα ποσοστό περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με το εισόδημα, όπως η εφάπαξ εισφορά στην Αργεντινή.

Ο λόγος? Ακόμα και οι πολύ πλούσιοι μπορεί να μην κρατούν αρκετά μετρητά για να πληρώσουν έναν μεγάλο, απρόβλεπτο λογαριασμό φόρου.
Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από 35,4% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 40,9% την ίδια περίοδο το 2020. Τους τελευταίους μήνες, οι Walmart, Latam Airlines, Uber Eats, Norwegian Airlines και Nike έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους στην Αργεντινή ή έφυγαν από τη χώρα .

Οι κοινωνικές κουζίνες ξεχειλίζουν από νεοεισερχόμενους από τη μεσαία τάξη. Σε ένα καταφύγιο στο Μπουένος Άιρες ένα πρόσφατο απόγευμα, ένας 74χρονος συνταξιούχος φυσικός λέει ότι είχε έρθει για φαγητό επειδή δεν μπορούσε να διατηρηθεί στη μικρή του σύνταξη εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού, που προβλέπεται να φτάσει το 50% φέτος. Έχει υποστεί χρόνιες καθυστερήσεις στη θεραπεία του καρκίνου, λέει, καθώς οι περιορισμένοι πόροι για την υγεία εκτράπηκαν στον αγώνα Covid-19, την ασθένεια που προκλήθηκε από το μυθιστόρημα κορανοϊού.

«Η ζωή μου τελείωσε», λέει ο άντρας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του. «Το καταλαβαίνετε;»

Η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει μια ευρύτερη αύξηση της φτώχειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αγκαλιάζοντας κοινωνικά προγράμματα και προσφέροντας χρήματα. Αξιωματούχοι λένε ότι ο φόρος περιουσίας είναι απαραίτητος για να αντισταθμίσει αυτές τις δαπάνες. Προβλέπουν ότι η εφάπαξ εισφορά θα εισπράξει 3,5 δισ. Δολάρια από περίπου 12.000 άτομα.

«Μιλάμε για το 0,02 τοις εκατό του πληθυσμού», λέει ο Carlos Heller, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Μπουένος Άιρες, ο οποίος συνυπολόγισε το νομοσχέδιο. “Είναι μια μικρή συνεισφορά που ζητάμε από τους πλουσιότερους Αργεντινούς.”

Οι πλουσιότεροι Αργεντινοί, ωστόσο, είναι διαβόητοι για την απόκρυψη του πλούτου τους στο εξωτερικό, επενδύοντας σε πολυτελή condos του Μαϊάμι ή παραθαλάσσια σπίτια της Ουρουγουάης για να κρατήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εγχώρια βιβλία. Μια ομάδα που έχει πολύ πιο δύσκολο χρόνο να το κάνει αυτό: οι αγροτιστές – εύποροι αγρότες.

Ο De Raedemaeker και άλλοι ιδιοκτήτες αγροτικών επιχειρήσεων της Αργεντινής βλέπουν τον φόρο ως την τελευταία μάχη στον ταξικό πόλεμο μεταξύ του λαϊκιστικού κόμματος Peronista του προέδρου Alberto Fernandez και των πλούσιων αγροτών που κάποτε τροφοδότησαν την άνοδο της Αργεντινής για να γίνει ένα από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ειπώθηκε, οι Αργεντινοί αγρότες θα έπαιρναν τις αγελάδες τους σε οικογενειακά ταξίδια στην Ευρώπη – ώστε τα παιδιά τους να μπορούσαν να πίνουν οικείο γάλα.

Η Αργεντινή έπεσε από τη θέση της στην κορυφή της παγκόσμιας αλυσίδας πλούτου πριν από πολύ καιρό, σε μια διαδοχική οικονομική κρίση. Το 2006, όταν ο Peronista Nestor Kirchner ήταν πρόεδρος, οι εξαγωγές βοείου κρέατος απαγορεύτηκαν προσωρινά για να μειώσουν τις εγχώριες τιμές του κρέατος και να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους της πόλης.

Ο De Raedemaeker έχασε ένα σημαντικό πακέτο τότε, όπως είπε. Τώρα, τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Peronista αύξησε τη φορολογική του επιβάρυνση στο ισοδύναμο των 192.000 δολαρίων, από 113.000 δολάρια.

Το De Raedemaeker είναι πλούσιο σε γη. καλλιεργεί σιτάρι και σόγια σε 1.700 στρέμματα στην επαρχία της Κόρδοβα, στην εύφορη δυτική Πάμπα. Αλλά λέει ότι δεν έχει την ταμειακή ροή για να απορροφήσει μια τόσο απότομη αύξηση και ίσως χρειαστεί να πουλήσει ένα τρακτέρ για να καλύψει το κόστος.

«Αυτή η προσπάθεια οικοδόμησης ισότητας μας κολακεύει όλους», λέει. «Αντί να ανταμείβουν την αξία, τη σκληρή δουλειά και τη μελέτη, απλά θέλουν οι άνθρωποι να εξαρτώνται από το κράτος».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων