Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

ΙΟΒΕ: Έρευνα για τις οικονομικές επιπτώσεις των γεγονότων του Ιουλίου

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Το ΙΟΒΕ πρόσφατα εξέδωσε μία έρευνα με τις οικονομικές επιπτώσεις που υπάρχουν στην αγορά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου, το οποίο μετά την μεγαλειώδη πτώση που υπέστη την Δευτέρα, σταθεροποιήθηκε στο 1,2% για την Τρίτη, και με πολύ μεγάλη πτώση στις μετοχές των τραπεζών.

Αναλυτικότερα η έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι:

– στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.

– στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντείνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σημαντικά.

– στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.

– στις κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αλλά και πιο δυσμενείς προβλέψεις σε όρους απασχόλησης.

– στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας, όπως και η πρόθεση για αποταμίευση, όλες επιδεινώνονται.

Μικρή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο βελτιώνεται ελαφρά σε σχέση με τον Ιούνιο, οριακά στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,5 μονάδες υψηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 1,1 στη δεύτερη (στις 104 και τις 106,6 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η οριακή βελτίωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα της θετικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (+0,5), τις Υπηρεσίες (+1) και το Λιανικό εμπόριο (+2,3). Οι προσδοκίες παρέμειναν επί της ουσίας αμετάβλητες στις Κατασκευές (+0,3), ενώ επιδεινώθηκαν σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,5). Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται ελαφρά στην Γερμανία (+1), την Γαλλία (+0,8) και λιγότερο στην Ολλανδία (+0,4), ενώ παρέμειναν αμετάβλητες στην Ισπανία (+0,3) και την Ιταλία (-0,3).

Στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα μεταβάλλεται θετικά και εντονότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, εξέλιξη εκπορευόμενη από τη σημαντική άνοδο των προσδοκιών στο Ην. Βασίλειο (+3,5), αφού στην Πολωνία οι προσδοκίες εξασθενούν (-0,7). Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα ακολουθεί εν γένει την τάση της Ευρωζώνης, με τις προσδοκίες στις Υπηρεσίες όμως να καταγράφουν εντονότερη άνοδο και στις Κατασκευές να υποχωρούν. Όπως και στην Ευρωζώνη, οι προσδοκίες των καταναλωτών εξασθενούν.

Στην ουσία η έκθεση αυτή περιγράφει σφοδρή επιδείνωση του δείκτη του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, καθώς κινείται στις 81,3 μονάδες και ενώ τον Ιούνιο ο δείκτης βρισκόταν στις 90,7 μονάδες. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για να διορθωθεί η κατάσταση χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να ψηφιστεί και να υπογραφεί η συμφωνία προκειμένου να επέλθει η οικονομική σταθερότητα. Όσο για την πολιτική σταθερότητα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ κόμματος και κοινωνίας και να λήξει τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων