Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

ΙΣΑ: Λίγα 24ωρα μπορούν να αυξήσουν δραματικά την επιδημική καμπύλη και τη θνησιμότητα

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να παραμείνουν στο σπίτι τους καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί η συμμόρφωση των πολιτών.

Στο μήνυμα ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει όταν θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές που αξιολογούν τα μαθηματικά μοντέλα για την πορεία της επιδημίας, προβαίνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Οι μελέτες αυτές έχουν δείξει ότι αρκούν λίγα μόνο 24ωρα για να αυξήσουν δραματικά την επιδημική καμπύλη και τη θνησιμότητα. Η ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης που πήρε εγκαίρως μέτρα έσωσε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ανέδειξε τη χώρα μας παγκοσμίως για την άριστη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η εφαρμογή των μέτρων ήταν εντελώς απαραίτητη, καθότι η καθυστέρηση εφαρμογής αυτών κατά μια, δύο ή εφτά ημέρες, θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κατά 20%, 42% και 237% αντίστοιχα, ενώ «ακόμα πιο δραματική θα ήταν η εικόνα στο φόρτο των ΜΕΘ, η οποία με καθυστέρηση μιας εβδομάδας θα οδηγούσε σε αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ κατά 400%».

«Η διαδικασία άρσης πρέπει να είναι αργή και σταδιακή σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι μερικά μόνο 24ωρα είναι καθοριστικά για την εξέλιξη της επιδημίας και τον αριθμό των θανάτων. Πρέπει και ο ίδιος ο πολίτης να το κατανοήσει να μην είναι βιαστικός και να συνεχίσει να δείχνει υπομονή και υπευθυνότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο του ΙΣΑ Γ. Πατούλης

Η πρόταση του ΙΣΑ κάνει λόγο για σταδιακή άρση των μέτρων, διαδοχικά σε διαστήματα δύο εβδομάδων κατόπιν παρακολούθησης της εξέλιξης της διασποράς στον πληθυσμό και με τη χρήση διαγνωστικών τεστ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων