Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Ισχυρός μετασεισμός 4,9 ρίχτερ τώρα στη Σάμο

Για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα είχαν προειδοποιήσει άλλωστε οι σεισμολόγοι, μετά τον σεισμό των 6,7 ρίχτερ στη Σάμο που ταρακούνησε όλη τη χώρα.

Ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως θα ακολουθήσουν μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί, ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα τόνισε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί. «Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», κατέληξε.

Χουλιάρας: «Προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί»

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook, προειδοποίησε για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί», ανέφερε.Ισχυρός σεισμός στη Σάμο: Τι δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Νίκος Βούλγαρης 

Λέκκας: «Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι – Επιφανειακός και αισθητός σε όλη την Ελλάδα»

«Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων