Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η Καταλονία αναστέλλει τις προσπάθειες για δημοψήφισμα προκειμένου να σεβαστεί τη νομιμότητα. Ξεκινάει ωστόσο δικαστική μάχη για την ανατροπή της απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που απαγόρευσε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και εντείνει την καμπάνια υπέρ της ανεξαρτησίας.
Ήταν επόμενο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος ότι θα βλέπαμε προσπάθειες σε πολλά μέρη της Ευρώπης για αντίστοιχα δημοψηφίσματα.
Η Καταλονία ήρθε άμεσα δεύτερη ξεκινώντας καμπάνια για λαϊκή εντολή της Ισπανικής επαρχίας στο ερώτημα αν θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Ωστόσο η κυβέρνηση Ραχόη δεν ήταν τόσο ανοιχτή όσο φάνηκε να είναι η κυβέρνηση Κάμερον στην Βρετανία.
Ο προθυπουργός της Ισπανίας προχθές ήταν λάβρος κατά του ενδεχομένου τέτοιου δημοψηφίσματος καλώντας το ανώτατο δικαστήριο να το απαγορεύσει ως παράνομο. Ο Ραχόι δήλωσε ότι η διαδικασία μιας τέτοιας ψηφοφορίας είναι ασύμβατη με το Ισπανικό σύνταγμα αλλά το σημαντικότερο είναι πως θεώρησε αντισυνταγματικό ακόμη και τον ίδιο τον σκοπό της ανεξαρτησίας μιας επαρχίας της χώρας. Μάλιστα μίλησε σε πολύ υψηλούς τόνους χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα της Καταλανικής κυβέρνησης ως δημαγωγικό και αντιδημοκρατικό.
Μόλις μία μέρα μετά, το συνταγματικό δικαστήριο ικανοποίησε το έτοιμα του Ισπανού ηγέτη, κίνηση που έκανε την κυβέρνηση της επαρχίας να το ξανασκεφτεί.
Ο Φρανσέσκ Ομς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να βάλουμε τους δημοσίους υπαλλήλους μας με την πλάτη στον τοίχο».
Έτσι η Καταλονία βάζει στον πάγο τον σχεδιασμό του δημοψηφίσματος υπό το καθεστώς εκφοβισμού που επιβάλλεται από την κεντρική και δικαστική εξουσία. Ίσως όμως η έκφραση ‘στον πάγο’ να μην είναι η ακριβέστερη, αφού από την πρώτη κιόλας μέρα ανακοινώθηκε η έναρξη δικαστικής μάχης για την άρση της απαγόρευσης του νόμου που επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοέμβρη. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Νούρια ντε Γκίσπετ δήλωσε πως ο εν λόγω νόμος δεν αφορά μόνο το ζήτημα της ανεξαρτησίας αλλά και άλλα δημοψηφίσματα με αποτέλεσμα για τις επαρχίες με αποτέλεσμα «να βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον».
Είναι μεγάλη η συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης για την πλευρά των Καταλανών, ενώ για την Ισπανία οι συνέπιες θα ήταν μόνο αρνητικές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γιατί η κυβέρνηση Ραχόι δεν θέλει ούτε να διανοηθεί μια τέτοια απόσχιση εν μέσω μάλιστα μιας από τις χειρότερες κρίσεις στην σύγχρονη ισπανική ιστορία. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα και από την απόφαση εξπρές του ανωτάτου δικαστηρίου για το οποίο ειρωνεύτηκε ο πρόεδρος της Καταλονίας ότι «έσπασε το φράγμα του ήχου».
Αυτός που μάλλον βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο λοιπόν είναι μάλλον ο Ισπανός πρωθυπουργός ο οποίος γνωρίζει πως δεν αρκεί ο εκφοβισμός και το νομοθετικό πλαίσιο για να κρατήσει ενωμένη την ομολογουμένως πλούσια επαρχία της Καταλονίας. Η σύγκρουση Μαδρίτης κρατάει εδώ και χρόνια και οι χειρισμοί του Ισπανού πρωθυπουργού φαίνεται πως μόνο λάδι ρίχνουν στη φωτιά αφού οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας τώρα χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τα τελευταία γεγονότα και ζητούν από την κυβέρνησή τους μέχρι και να αγνοήσει την σχετική δικαστική απόφαση.