Πραγματική έκρηξη στο θερμόμετρο, ανακοινώνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet) για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Ο Ιβηρικός “φούρνος” θα δείξει θερμοκρασίες αντίστοιχες του Ιουλίου. Την ίδια ώρα που τα χωράφια ξεραίνονται, οι φυσικές δεξαμενές βλέπουν ιστορικά χαμηλά στα κυβικά νερού τους. Στην Αλμερία βρίσκονται στο 13% της αποθηκευτικής τους ικανότητας, στην Κόρδοβα στο 19% και στη Βαρκελώνη, το φράγμα του νερού βρίσκεται στο 14%.
Η Ανδαλουσία, η Εξτρεμαδούρα και η Καταλονία είναι οι πλέον πληγείσες Αυτόνομες Κοινότητες από την ξηρασία. Και οι θερμοκρασίες την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου θα ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς στα νότια της χώρας.
Σε ορισμένες περιοχές το γεγονός ότι οι βροχές ήταν ελάχιστες οι επιπτώσεις είναι μεγάλες στις καλλιέργειες και όπως επισημαίνουν οι ειδικές οργανώσεις θα ανέβουν οι τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά. Ήδη οι οργανώσεις αγροτών ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας.
Η Aemet ήδη έχει χαρακτηρίσει το 2022 ως έτος «μακροχρόνιας μετεωρολογικής ξηρασίας” και όπως όλα δείχνουν και το 2023 ακολουθεί με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Το Εθνικό Πάρκο της Δονιάνα στην Ανδαλουσία
Πρόσφατα η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ενέκρινε νόμο για την νομιμοποίηση των φρεατίων και την υδροδότηση της περιοχής της Ουέλβα, όπου βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο της Δονιάνα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης. Ο Πέδρο Σάντσεθ βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Δονιάνα και καταφέρθηκε εναντίον της απόφασης αυτής η οποία βάζει σε κίνδυνο το πάρκο και την βιοποικιλότητα της περιοχής. Επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για προστασία του υγρότοπου και κάλεσε την τοπική κυβέρνηση να συμμορφωθεί και με τις επιταγές της Κομισιόν η οποία ήδη έχει επιβάλει πρόστιμο στην περιοχή για την παράνομη υδροδότηση των καλλιεργειών από το πάρκο.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να κλείνει φρεάτια και παράνομες γεωργικές εκτάσεις δημιουργώντας υποδομές που θα αντικαθιστούν τα υπόγεια ύδατα έτσι ώστε να μην παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.
Η προστασία της Δονιάνα περιλαμβάνει τον έλεγχο της εκμετάλλευσης των υδάτων της καθώς η υπερεκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα και των λιμνοθαλασσών έχει τοποθετήσει το πάρκο σε ανησυχητική κατάσταση, αφού έχασε το 19% από τις 267 λιμνοθάλασσές της συνέπεια αυτής της υπερεκμετάλλευσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το καλοκαίρι του 2022 , η Δονιάνα κατέγραψε τη θερμοκρασία ρεκόρ των 46,3 βαθμών. «Η επιστήμη μας προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ειδικά σε τόσο εύθραυστα οικοσυστήματα όπως το Πάρκο της Δονιάνα », κατέληξε ο Πέδρο Σάντσεθ.
Πηγή: ertnews.gr