Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

It girl: Κάθε Σεπτέμβρη… στο Ηρώδειο

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Ο Σεπτέμβρης στην Αθήνα είναι ένας δύσκολος μήνας… Οι περισσότεροι έχουμε μόλις επιστρέψει από διακοπές και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε από μια σανίδα σωτηρίας, ένα κίνητρο να μας επαναφέρει σε “ρυθμούς πόλης”.

Η κατάσταση, δεδομένου ότι ο καιρός συνεχίζει να φοράει τα καλοκαιρινά του, είναι τις περισσότερες φορές αρκετά δύσκολη, με μόνη διέξοδο τα δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, στο Ηρώδειο, στο θέατρο Βράχων, στην Πετρούπολη ή στην Τεχνόπολη… Οι εναλλακτικές είναι πολλές!

Τί καλύτερο από μια παράσταση ή μια συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο επιβλητικό και υποβλητικό σκηνικό ενός ανοιχτού χώρου;

Κάπως έτσι κι εγώ φέτος -για να επιβιώσω στην Αθήνα-, μόλις επέστρεψα από τις διακοπές, έσπευσα να προμηθευτώ τα εισιτήρια μου για τις “ακριβοθώρητες παραστάσεις” του Σεπτέμβρη. Είχα ξεχωρίσει ήδη από το καλοκαίρι τη συναυλία της αφροισπανίδας Concha Buika με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ηρώδειο.

“Μια μαγική φωνή -συνοδευόμενη από την ΚΟΑ- κάτω από τον αττικό ουρανό θα είναι συγκλονιστική”, σκέφτηκα. Περίμενα πως και πως να ακούσω τα κομμάτια από το “Δέρμα που Κατοικώ” του Πέρδρο Αλμοδόβαρ, από αυτά, άλλωστε, τη γνωρίσαμε στην Ελλάδα, αλλά και τα άλλα, τις διασκευές που έχει κάνει στα τραγούδια της Λατινοαμερικάνας Chavela Vargas και, φυσικά, τα αγαπημένa μου “Las Simples Cosas” και “Somos” από το δίσκο “El Último Trago” του 2009.

Παρά τις προσδκοκίες μου, η αλήθεια είναι ότι η αγαπημένη μου -κατά τ’ άλλα- Buika με απογοήτευσε. Η συναυλία της διήρκησε μόνο 1 ώρα και κάτι και κατά βάση ήταν προσαρμοσμένη σε ένα “πιο διεθνές” -λόγω περιοδίας- ρεπερτόριο”, ξεχνώντας τις “παλιές τις επιτυχίες”.

Ίσως να φταίνε οι λίγες πρόβες με την ΚΟΑ, γι αυτό και ο περιορισμένος αριθμός των κομματιών, ίσως το μαγκωμένο κοινό του Ηρωδείου, ο χώρος, όπως και να ‘χει, σου επιβάλλεται.. Η Buika, ενώ είχε όλα τα φόντα -φωνή, ερμηνεία και παρουσία- να “αποπλανήσει” το κοινό, δεν τα κατάφερε και έμεινε μόνο στον άχαρο και επιτελεστικό ρόλο της διεκπεραίωσης, αφήνοντας τους θεατές να περιμένουν το… κάτι παραπάνω.

Εσείς, πάντως, μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και με άλλες συναυλίες ή παραστάσεις -μέχρι και τις αρχές του Οκτώβρη-.

20160920_220839
Φωτογραφία από τη συναυλία της Concha Buika: Γιώτα Μπουγά

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων