Το 1992 η Mediterraneo του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.
Οι λάτρεις της έβδομης τέχνης θα θυμούνται πως η Ιταλική ταινία αφηγείται την ιστορία μιας διμοιρίας οκτώ Ιταλών στρατιωτών που φτάνουν στο Καστελόριζο το 1941. Αν και το αρχικό σχέδιο είναι η κατάληψη του Ελληνικού νησιού, στην πραγματικότητα οι Ιταλοί στρατιώτες παραμένουν ξεχασμένοι και απομονωμένοι για τέσσερα χρόνια.
Στην ταινία ο Τζουζέπε Τσεντέρνα – υποδυόμενος τον οπλίτη Αντόνιο Φαρίνα – ερωτεύεται την ιερόδουλη του νησιού, τάδε Βασίλισσα – την οποία υποδύεται η Ελληνίδα ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα – και μαζί ανοίγουν μια ταβέρνα στο νησί. Και εδώ ξετυλίγεται η αληθινή πτυχή της ιστορίας.
Ναι, γιατί ο Ιταλικός Τύπος μεταδίδει πως μια παρέα από την πόλη Μάντοβα που ταξίδευαν στην Κάρπαθο αναγνώρισαν τον ηθοποιό Τσεντέρνα να σερβίρει στα τραπέζια μιας ταβέρνας του Αυλώνα. Η είδηση, την οποία πρώτη μετέδωσε η Ιταλική εφημερίδα Gazzetta di Mantova, έκανε αρκετή εντύπωση, εφόσον ο Τσεντέρνα είναι γνωστό πρόσωπο στο Ιταλικό θέατρο.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Τύπο, ο Τσεντέρνα αποκάλυψε πως μερικούς μήνες το χρόνο ζει στο Ελληνικό νησί με τη σύντροφό του και βοηθούν την οικογένεια που τους φιλοξενεί, από την κουζίνα έως και την εξοχή. Ο ίδιος ο Τσεντέρνα εξηγεί πως βρέθηκε στο νησί “κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του Covid” και από τότε ξεκίνησε μια φιλία “με τους ντόπιους και ειδικότερα με τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας” .
‘Το να έρχομαι εδώ είναι σχεδόν φυσική ανάγκη’
Σε εκτενέστερη συνέντευξη στην Corriere della Sera, ο Ιταλός ηθοποιός δήλωσε πως οι πελάτες τον αναγνωρίζουν “οκτώ φορές στις δέκα” και πως αρχικά ερχόταν στο νησί με την σύζυγό του “ως φιλοξενούμενοι, μετά γίναμε οικογένεια. Και, ξέρετε, όσοι είναι οικογένεια, δουλεύουν”. Με τους Έλληνες φίλους του αισθάνεται μια “σπλαχνική σύνδεση” και μάλιστα αισθάνεται τυχερός, εφόσον δηλώνει πως έχει “δύο οικογένειες στον κόσμο”.
Για να μπορέσει να περάσει πάνω από έναν μήνα το χρόνο στην Κάρπαθο – “το να έρχομαι εδώ είναι σχεδόν φυσική ανάγκη” δηλώνει στην Corriere della Sera – οργανώνει αναλόγως όλες τις κινηματογραφικές και θεατρικές υποχρεώσεις του. “Δεν μπορώ να κάνω χωρίς αυτό” είπε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση εάν γνώρισε αυτά τα εδάφη χάρη στην ταινία Mediterraneo, ο Τσεντέρνα τονίζει πως γνωρίζει την Κάρπαθο από μικρός, χάρη στον πατέρα του, Αντόνιο, ο οποίος ήταν αρχαιολόγος. “Είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, με μια ιστορία πτώσεων, επιστροφών και τραγωδιών. Λόγω της ταινίας, απέκτησε τη φήμη που του άξιζε. Έχει γίνει προορισμός για Ιταλούς, Έλληνες, Αυστραλούς μετανάστες” δηλώνει ο Τσεντέρνα.
Τέλος, ο Ιταλός ηθοποιός δήλωσε πως συνεχίζει να επισκέπτεται το Καστελόριζο, όπου γυρίστηκε η cult ταινία. Ένα νησί που για τον ίδιο είναι “το νησί της νεότητας” εφόσον “βλέπω ξανά μπροστά μου τους κινηματογραφικούς μου συντρόφους, μας φαντάζομαι ξανά παιδιά, σχεδόν άγνωστους”, προκαλώντας ένα αίσθημα “απίστευτης τρυφερότητας”.