Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Joseph Stiglitz: Το τίμημα της 11ης Σεπτεμβρίου για την διεθνή σκηνή

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 είχαν ως στόχο να βλάψουν τις ΗΠΑ, και το έκαναν, αλλά με τρόπους που ο Οσάμα Μπιν Λάντεν πιθανώς ποτέ δεν είχε φανταστεί. Η απάντηση του Προέδρου Τζορτζ Μπους έθεσε σε κίνδυνο τις βασικές αρχές της Αμερικής, υπονόμευσε την οικονομία της και εξασθένησε την ασφάλειά της.

Η επίθεση στο Αφγανιστάν που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν κατανοητή, αλλά η επακόλουθη εισβολή στο Ιράκ δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα – όσο ο Μπους προσπάθησε να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο. Αυτός ο πόλεμος επιλογής έγινε γρήγορα πολύ ακριβός – παραγγελίες μεγέθους πέραν των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αξιώθηκαν στην αρχή – καθώς η κολοσσιαία ανικανότητα αντιμετώπισε ανέντιμη παραπλανητική παρουσίαση.

Ακόμα κι αν ο Μπους θα μπορούσε να συγχωρεθεί επειδή πήρε την Αμερική, και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, να πολεμήσει με ψεύτικες προσποιήσεις και για την εσφαλμένη παρουσίαση του κόστους της επιχείρησης, δεν υπάρχει δικαιολογία για το πώς επέλεξε να το χρηματοδοτήσει. Ήταν ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία που πληρώθηκε εξ ολοκλήρου με πιστωτική. Καθώς η Αμερική πήγε σε μάχη, με τα ελλείμματα που έχουν ήδη αυξηθεί από τη φορολογική περικοπή του 2001, ο Μπους αποφάσισε να βυθιστεί μπροστά με έναν ακόμη γύρο φορολογικής «ανακούφισης» για τους πλούσιους.

Σήμερα, η Αμερική επικεντρώνεται στην ανεργία και το έλλειμμα. Και οι δύο απειλές για το μέλλον της Αμερικής μπορούν, σε μικρό βαθμό, να εντοπιστούν στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

HTML tutorial

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών, μαζί με τις φορολογικές περικοπές του Μπους, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Αμερική ξεπέρασε το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2% του ΑΕΠ όταν ο Μπους εξελέγη σήμερα στη θέση του για έλλειμμα και χρέος. Οι άμεσες κυβερνητικές δαπάνες για αυτούς τους πολέμους ανέρχονται μέχρι τώρα σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια – 17.000 δολάρια για κάθε νοικοκυριό των ΗΠΑ – με λογαριασμούς που δεν έχουν ακόμη ληφθεί αυξάνοντας αυτό το ποσό κατά περισσότερο από 50%.

Αλλά η πραγματική δύναμη της Αμερικής, περισσότερο από τη στρατιωτική και οικονομική της δύναμη, είναι η «ήπια δύναμη» της, η ηθική της εξουσία. Και αυτό αποδυναμώθηκε επίσης: καθώς οι ΗΠΑ παραβίασαν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως το habeas corpus και το δικαίωμα να μην βασανίζονται, αμφισβητήθηκε η μακροχρόνια δέσμευσή της για το διεθνές δίκαιο.

Στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήξεραν ότι η μακροπρόθεσμη νίκη απαιτούσε νίκη καρδιών και νου. Αλλά τα λάθη στα πρώτα χρόνια αυτών των πολέμων περιπλέκουν την ήδη δύσκολη μάχη. Η παράπλευρη ζημιά του πολέμου ήταν τεράστια: από ορισμένους λογαριασμούς, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν πεθάνει, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τουλάχιστον 137.000 πολίτες έχουν πεθάνει βίαια στο Αφγανιστάν και το Ιράκ τα τελευταία δέκα χρόνια. Μόνο μεταξύ Ιρακινών, υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες και 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Δεν ήταν όλες οι συνέπειες καταστροφικές. Τα ελλείμματα στα οποία συνέβαλαν οι πόλεμοι που χρηματοδοτούνται από το χρέος της Αμερικής τόσο ισχυρά τώρα αναγκάζουν τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των δημοσιονομικών περιορισμών. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Αμερικής είναι σχεδόν ίσες με αυτές του υπόλοιπου κόσμου σε συνδυασμό, δύο δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μερικές από τις αυξημένες δαπάνες πήγαν στους δαπανηρούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και στον ευρύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, αλλά μεγάλο μέρος σπαταλήθηκε σε όπλα που δεν λειτουργούν εναντίον εχθρών που δεν υπάρχουν. Τώρα, επιτέλους, αυτοί οι πόροι είναι πιθανό να ανακατανεμηθούν και οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια πληρώνοντας λιγότερα.

Η Αλ Κάιντα, αν και δεν κατακτήθηκε, δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί την απειλή που ήταν τόσο μεγάλη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αλλά το τίμημα που καταβλήθηκε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, στις ΗΠΑ και αλλού, ήταν τεράστιο – και ως επί το πλείστον αποφεύγεται. Η κληρονομιά θα είναι μαζί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ηγέτες θα πρέπει να σκέφτονται προτού ενεργήσουν.

Project Syndicate: The Price of 9/11
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων