Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να το χαρακτηρίζει «ένα ακόμα μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα της κυβέρνησης με στόχο την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων» και όλη την αντιπολίτευση να εκφράζει επιφυλάξεις επί της αρχής, πλην του ΚΚΕ που τάχθηκε κατά, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία και τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
«Το σημερινό νομοσχέδιο έχει έντονο μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, αντιμετωπίζοντας και επιλύοντας χρόνια ζητήματα και παθογένειες που ταλαιπωρούν τη δικαιοσύνη και τους Έλληνες πολίτες. Κάναμε ένα πρώτο βήμα τον Νοέμβριο του 2019 ψηφίζοντας τη διαμεσολάβηση και τώρα ολοκληρώνουμε την νομοθετική μας πρωτοβουλία με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις Διεθνείς Εμπορικές Διαιτησίες, δίνοντας έτσι λύση στην εκτόνωση και αποφόρτιση του δικαστικού μας συστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:
«Προτείνουμε λοιπόν σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, με το οποίο πλέον η Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, γίνεται μέρος του συνόλου των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Η Διαιτησία, μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην αποφόρτιση του δικαστικού μας συστήματος αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Διαμορφώνεται ένα ενιαίο σαφέστερο πιο εξελιγμένο και σύγχρονο πλαίσιο ώστε η χώρα, παρέχοντας ένα ευέλικτο πλαίσιο να καταστεί ελκυστική στις ξένες επενδύσεις». Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «πάνω από 80 κράτη έχουν προχωρήσει στην ενσωμάτωση του πρότυπου νόμου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το δίκαιο του Διεθνούς Εμπορίου».
«Τα οφέλη από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου είναι σημαντικά. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και θα τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές. Επί πλέον θα συμβάλουν στην προσέγγιση ξένων επενδύσεων ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές της εθνικής οικονομίας», υπογράμμισε και κατέληξε: «Έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εναλλακτικού τρόπου επίλυσης, εξωδικαστικά, των διαφορών το οποίο θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών».
Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, εξέφρασε επιφυλάξεις επί της αρχής, σημειώνοντας ότι όλα τα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα.
«Αντί να ενισχύσετε τον θεσμό της δικαιοσύνης και τις υλικοτεχνικές υποδομές του, προκειμένου να έχουμε μια πραγματική επιτάχυνση της, προσπαθείτε με ημίμετρα να καλύψετε την ανεπάρκεια σας», υποστήριξε η κ. Ελευθεριάδου.
Ενστάσεις εξέφρασε στην ρύθμιση για την αύξηση του ορίου του προσυμβατικού ελέγχου από το 1 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. 600.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι τόσο αθώα» και πρόσθεσε ότι «μετά το κρεσέντο των απευθείας αναθέσεων η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να καλύψει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για μια ακόμα φορά».
Μίλησε ακόμα για αποτυχία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων ενώπιον του ελεγκτικού συνεδρίου, ενώ χαρακτήρισε «εύλογη τη διαμαρτυρία και την καταγγελία για ταξική πολιτική που δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, του συλλόγου του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών για την αύξηση των αποδοχών του προέδρου και των συμβούλων της ΕΑΔΗΣΥ.
«Ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε σταθερά υπέρ, σε κάθε μέτρο που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις όσο και σε κάθε μέτρο το οποίο αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ζητώντας περαιτέρω αποσαφηνίσεις και δηλώνοντας ότι θα επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί μετά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων.
Αναγνώρισε πάντως ότι, «το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει την αναγκαιότητα ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για τη διεθνή εμπορική διαιτησία».
«Ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου, επιδρά θετικά σε εξωστρεφείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας. Διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα δεδομένου ότι οι επενδυτές ενδιαφέρονται πάντοτε για τους τρόπους επίλυσης των διαφορών που θα προκύψουν.
Ένα σταθερό και ισορροπημένο καθεστώς που διέπει τις διαφορές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατηγορώντας τόσο τη κυβέρνηση όσα και τα άλλα κόμματα για προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Δικαιοσύνης.
«Η ταχεία επίλυση των εμπορικών διαφορών, με την οποία συμφωνούν και όλα τα αστικά κόμματα για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οδηγεί ταυτόχρονα και στην κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε η κ. Κομνηνάκα και πρόσθεσε:
«Αυτό που επιχειρείτε, είναι να διευκολύνετε την προσέγγιση ξένων επενδύσεων μέσα από τη διαδικασία της δικαιοσύνης. Προωθείτε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης με την ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως η Διεθνής Εμπορική Διαιτησία, παρακάμπτοντας την τακτική δημόσια δικαιοσύνη για την οποία φυσικά επιδιώκετε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους και δικαστές μάνατζερ».
«Τα πάντα γίνονται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και τις ανάγκες της κερδοφορίας του. Αντίθετα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ορθώνονται νέα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη. Με δυο λόγια επιχειρείτε να διευρυνθεί η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και να προσαρμοστεί ακόμα καλύτερα η λειτουργία τους στις ανάγκες επίλυσης διαφορών των επιχειρηματικών ομίλων που θα προσφεύγουν σε αυτή», κατέληξε η κ. Κομνηνάκα.
«Πρόκειται για ένα σύνολο διατάξεων που δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού παρά μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές», υποστήριξε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ασάφειες ως προς τα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιλογή των διαιτητών, σημειώνοντας ότι «κανένας έλεγχος δεν φαίνεται να υπάρχει στους Οργανισμούς διαιτησίας για τη διασφάλιση της ποιότητας και του δικαίου».
Χωρίς να παραγνωρίζει ο κ. Μυλωνάκης ότι «το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό την κατάσταση έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα», επεσήμανε ότι «γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα καθώς δεν βελτιώνει ουσιαστικά τα κακώς κείμενα της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας τα οποία για να διορθωθούν χρειάζονται σωστές μεταρρυθμίσεις», όπως είπε.
«Πίσω από τον τρόπο επιλογής διαιτητών, κρύβεται η σταθερή και ακλόνητη επιδίωξη της κυβέρνησης να στρώσει το κόκκινο χαλί στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση του νομοσχεδίου για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία, τα διεθνή συμφέροντα», υποστήριξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
«Μέσω της διαιτησίας, η κυβέρνηση υπηρετεί πέραν της εγχώριας και τη ξένη ολιγαρχία. Βάζει από το παράθυρο τη διεθνή Εμπορική Διαιτησία για να διευκολύνει πολυεθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στη μεγάλη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας με νέες επενδύσεις.
Όπως είπε, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη διεθνή εμπορική διαιτησία, έχει στόχο η Ελλάδα να καταστεί ελκυστικός χώρος διεθνών διαιτησιών και νέων επενδύσεων, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της, να τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να βελτιωθεί σημαντικά η ελληνική οικονομία.
Μίλησε ακόμα για φιλική προς τους επενδυτές νομοθεσία, που θα κάνει εύκολη και γρήγορη τη διαδικασία επίλυσης των εμπορικών διαφορών τους.
«Η ίδρυση θεσμικών διαιτησιών ανοίγει τον δρόμο διάπλατα στις διεθνείς επενδύσεις στη χώρα μας. Βάζει ένα βήμα μπροστά την Ελλάδα απέναντι στους ανταγωνιστές της», κατέληξε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ