Πυκνώνουν διαρκώς τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα πάνω από την Ευρώπη. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει το ΔΝΤ που τονίζει πως η προοπτική παγκόσμιας ανάπτυξης έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τον περασμένο μήνα, οπότε και έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου το Ταμείο αναθεωρεί εκ νέου επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη αυτή τη φορά στο 2,7% από το 2,9% στο οποίο την είχε αναθεωρήσει τον Οκτώβριο.
Σε σύντομη αναφορά του, την οποία ετοίμασε ενόψει της συνόδου του G20 που αρχίζει σήμερα στην Ινδονησία, το Ταμείο επικαλείται τους δείκτες υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα και κατατείνουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και επιδείνωση της κατάστασης ιδιαιτέρως στην Ευρώπη. Οπως υπογραμμίζει, στις περισσότερες οικονομίες του G20 οι δείκτες αυτοί σκιαγραφούν την αποδυνάμωση του τομέα της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών.
Τονίζει μάλιστα πως τον Οκτώβριο υπήρξε η ευχάριστη έκπληξη της ανάπτυξης σε ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες, αλλά όλα δείχνουν πως το δ΄ τρίμηνο οδεύουν προς τη συρρίκνωση και ειδικά στην Ευρώπη. Υπογραμμίζει μάλιστα πως η ενεργειακή κρίση οξύνεται περισσότερο στην Ευρώπη και θα πλήξει καίρια την ανάπτυξη, ενώ εξακολουθεί να οδηγεί τις τιμές σε περαιτέρω επιτάχυνση και ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, το Ταμείο επισημαίνει πως τα αλλεπάλληλα lockdowns και η κρίση της αγοράς ακινήτων έχουν επιβραδύνει σημαντικά την οικονομία της, όπως προδίδουν τα στοιχεία περί των επενδύσεων, της βιομηχανικής
παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων. Προεξοφλεί, έτσι, πως η στάση αυτή της Κίνας θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στις άλλες οικονομίες δεδομένου του καθοριστικού ρόλου που έχει στο εμπόριο η δεύτερη οικονομία του κόσμου. Καταλήγει, έτσι, να επισημαίνει πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιες και οι δείκτες κατατείνουν σε ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στο μέλλον», ενώ το περιβάλλον είναι «σε ασυνήθιστο βαθμό αβέβαιο»