Στην Κύπρο η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στα 1,37 ευρώ το λίτρο και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,96 ευρώ το λίτρο.
Στη χώρα μας αντίθετα ελάχιστα είναι τα πρατήρια που έχουν την τιμή της αμόλυβδης σήμερα ακόμη ελάχιστα κάτω από τα 2 ευρώ.
Από μέρα σε μέρα δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Από χθες τα 1000 λίτρα πήραν 100 ευρώ αύξηση, γεγονός που σημαίνει ότι το κάθε είδος βενζίνης πήρε αύξηση τουλάχιστον δέκα λεπτά.
Η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται πάνω από τα δυο ευρώ και η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,90 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,60 ευρώ το λίτρο, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα. Έτσι όπως πάει θα φθάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο, εκτίμησε.
- Τα διυλιστήρια τι κάνουνε, αναρωτήθηκε. Ενώ δεν αγοράζουν συνέχεια και διαθέτουν από τα αποθέματά τους, τα τιμολόγια που μας στέλνουν είναι συνεχώς με αυξήσεις, είπε.
Η τιμολόγησή τους γίνεται με τις τρέχουσες αυξημένες τιμές κι όχι με την τιμή που αγόρασαν το πετρέλαιο που είναι χαμηλότερη, κι αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις αυξήσεις που μας βάζουν, είπε.
- Ο υπουργός Ανάπτυξης ελέγχει εμάς, μας βάζει πλαφόν αλλά είμαι περίεργη αν και πώς ελέγχει τα διυλιστήρια είπε η κ. Ζάγκα.
Εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα ότι η βενζίνη στην Ελλάδα είναι παράλογα πανάκριβη, είναι είδος πολυτελείας, γιατί έχει 24% ΦΠΑ και υψηλό ΕΦΚ, αυτό είναι άδικο. Γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει ένα βήμα σε αυτό, αναρωτήθηκε.
- Στην ερώτηση γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων σε Ελλάδα και Κύπρο η κ. Ζάγκα απάντησε ότι εκεί έχουν πολύ μικρό ΕΦΚ και πολύ μικρότερο ΦΠΑ.
Σχετικά με την αυξημένη τιμή των καυσίμων που υπάρχει στα νησιά και που έχει να κάνει με το κόστος των μεταφορικών, η κ. Ζάγκα κατάγγειλε ότι ενώ υπάρχει ειδικό Ταμείο Μεταφορικών που πληρώνουμε όλοι για τα μεταφορικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, δεν τα αποδίδουν στους πρατηριούχους που τα δικαιούνται στα νησιά αλλά τα βάζουν στον Προϋπολογισμό. Γιατί, αναρωτήθηκε, δεν είναι άδικο;
Υπάρχουν πολλά θέματα γύρω από τα καύσιμα που αποσιωπώνται και πάντα κακός είναι ο πρατηριούχος, τόνισε η κ. Ζάγκα.
- Ένα άλλο θέμα είναι το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων, που και σήμερα ανθεί, κατάγγειλε.