Τώρα που γνωρίζουμε ότι η NSA παρακολουθεί κάθε κίνηση μας στο διαδίκτυο, φαίνεται σχεδόν μάταιο να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Αν και το 86% των Αμερικανών χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποίησαν κάποια μέθοδο για να καλύψουν ίχνη τους, μόλις το 37% εκτιμά πως μπορεί να υπάρξει ανωνυμία.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;
Κρυπτογράφηση e-mail. Αυτή είναι μακράν η πιο τρομακτική τεχνική, αλλά αν ακολουθήσετε βήμα-προς-βήμα τις οδηγίες, θα το καταφέρετε σε ελάχιστο χρόνο. Η βασική ιδέα είναι ότι για κάθε λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτετε, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σειρά από δημόσια και ιδιωτικά κλειδιά. Αντί να χρησιμοποιείτε το Google Talk ή το AOL Instant Messenger, δοκιμάστε τη μετάβαση σε μια εφαρμογή συνομιλίας που υποστηρίζει την κρυπτογράφηση.
Ενεργοποιήστε τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στο Web browser σας. Οι περισσότεροι browsers κυκλοφορούν με μια ιδιωτική περιήγηση ή κατάσταση ανώνυμης περιήγησης που δεν θα καταγράψει την αναζήτησή σας ή το ιστορικό περιήγησης και δεν θα διατηρήσει τα cookies που οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις κινήσεις σας. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κρύψετε τη δραστηριότητά σας από τους άλλους που θα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο υπολογιστή αργότερα.
Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία όπως το Tor. Το Tor καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό από κάποιον άλλο. Όταν η υπηρεσία είναι ενεργοποιημένη, η κίνηση σας στο διαδίκτυο σας φαίνεται σαν να προέρχεται από ένα σημείο Tor, το οποίο μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο.
Πληρώστε για ένα ιδιωτικό VPN. Αυτή η επιλογή μοιάζει αρκετά με το Tor στο ότι η κίνηση σας στο Internet είναι καλυμμένη, αλλά ανάλογα με τον παροχέα σας, θα μπορούσε να διαθέτει περισσότερες δυνατότητες.
Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικού πρόσβασης. Μέρος της κρυπτογράφησης στο διαδίκτυο είναι να περιοριστούν οι πιθανότητες κάποιος να αποκτήσει τους κωδικούς πρόσβασης σε online λογαριασμούς σας. Γιατί λοιπόν να μην ενισχύσετε την ασφάλεια των λογαριασμών αυτών; Όπως λένε, ο καλύτερος κωδικός είναι αυτός που δεν μπορείς να θυμηθείς. Για να θυμάσαι λοιπόν όλους αυτούς τους κωδικούς, οι οποίοι θα είναι πολλοί και διαφορετικοί, χρησιμοποιήστε έναν κωδικό πρόσβασης διαχειριστή, όπως το LastPass ή το 1Password.