Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

“Καίει” και τη Seat το σκάνδαλο της Volkswagen

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Seat, την ισπανική θυγατρική της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν για τα οχήματα ντίζελ που φέρουν κινητήρες με λογισμικό που παραποιεί τους ελέγχους για τους ρύπους και τα οποία πουλήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης αποδοτικότερων αυτοκινήτων.

“Στο μέτρο κατά το οποίο τα αυτοκίνητα αυτά πουλήθηκαν χάρη στις επιδοτήσεις που δίνονταν στα αποδοτικότερα οχήματα, λογικά θα προτείνουμε την επιστροφή” του ποσού, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία. Ο Σορία είπε ότι αναμένει από τη Seat να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των οχημάτων που φέρουν το επίμαχο λογισμικό, εντός αλλά και εκτός της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ η εφημερίδα El Pais γράφει ότι η Seat έχει τοποθετήσει περισσότερους από 500.000 τέτοιους κινητήρες στα οχήματά της από το 2009 και μετά. “Η Seat εφοδίασε ορισμένα από τα οχήματά της με τους κινητήρες ΕΑ189 της Volkswagen” παραδέχτηκε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πρόταση αυτή θα γίνει, ανεξαρτήτως των άλλων μέτρων που μπορεί να αποφασιστούν.

Η ισπανική εταιρεία πούλησε 378.586 οχήματα το 2014 και περίπου 2 εκατομμύρια (βενζινοκίνητα και ντίζελ) τα τελευταία έξι χρόνια, πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς της El Pais. Η ισπανική κυβέρνηση εφάρμοσε το 2009 ένα σχέδιο –το οποίο έχει παραταθεί αρκετές φορές από τότε– με στόχο την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων της χώρας.

HTML tutorial

Οι Ισπανοί καταναλωτές λάμβαναν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επιδότηση 2.000 ευρώ από το κράτος αν αγόραζαν καινούριο αυτοκίνητο και απέσυραν το παλαιό όχημά τους, αρκεί να ήταν ηλικίας άνω των 10 ετών. Τον Μάιο η κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων, ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ, όμως αυτή τη φορά η επιχορήγηση για την αγορά νέου αυτοκινήτου έπεσε στα 1.500 ευρώ ανά όχημα.

Η Volkswagen λειτουργεί στην Ισπανία εργοστάσια στην Καταλονία και τη Ναβάρα όπου κατασκευάζονται τα οχήματα της Seat, της Audi και ορισμένα δικά της μοντέλα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων