Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Κακή αρχή στην αξιολόγηση των θεσμών και έπεται συνέχεια

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ενώ περιμέναμε ότι τα σκούρα η κυβέρνηση θα τα βρει στη συνέχεια μετά την πρώτη αξιολόγηση, τελικά φαίνεται ότι από την πρώτη κι όλας συνάντηση στο νέο κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία.

Αφενός ήταν τα κενά στα ισοδύναμα τα οποία τα τεχνικά κλιμάκια κόβουν και ράβουν διαρκώς μέχρι τώρα. Για την ακρίβεια, η ελληνική πλευρά δεν έχει καταλήξει σε κανένα ισοδύναμο προκειμένου να αποφύγει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Πέραν αυτών είναι κακές και οι προοπτικές για τη συνέχεια αφού αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για χθες Eurogroup με τις πληροφορίες να το αποδίδουν στη μη επαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης.

Μοναδικό διαπραγματευτικό χαρτί του Ευ. Τσακαλώτου κατά τις τριήμερες διαβουλεύσεις με τους δανειστές, φαίνεται να είναι οι ενδείξεις για μικρότερη του αναμενομένου ύφεση της οικονομίας κατά το τρέχον έτος

Οι ευρωπαίοι είχαν ήδη από Δευτέρα ενημερώσει ότι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ παίρνει αναβολή για την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα και λόγω των ελλείψεων της ελληνικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα ήταν καθαρό. Δεν α εγκριθεί καμία δόση αν και το τελευταίο προαπαιτούμενο δεν έχει εφαρμοστεί. Έστω στα χαρτιά, που σημαίνει, έστω ως ψηφισμένος εφαρμοστικός νόμος.

Γιατί για την συνέχεια έπονται και άλλα εμπόδια. Για να συνεχίσουμε με βάση το σχέδιο θα πρέπει και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν να αποδώσουν. Με το νέο ρεκόρ που χτύπησαν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι χρωστούν 1 εκατομμύριο σε οφειλές προς το δημόσιο, το κοντινό μέλλον φαίνεται πολύ δυσοίωνο. Σε λίγο θα μιλάμε για τη μνημονιακή φούσκα που θα σκάσει ως άτακτη χρεοκοπία και ασύντακτη έξοδο από την ευρωζώνη.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων