“Εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων”, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των επιχειρήσεων αρωγής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, όπου οι καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταιγίδα Daniel προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων το περασμένο σαββατοκύριακο.
“Υπάρχει ελπίδα. Εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθούν επιζώντες”, δήλωσε ο Ταμέρ Ραμαντάν της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος μετείχε σε απευθείας μετάδοση από το Κάιρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στη Γενεύη.
Ο αξιωματούχος αρνήθηκε ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα απολογισμό για τον αριθμό των νεκρών, ο οποίος, όπως σημείωσε, “δεν είναι ούτε τελικός ούτε ακριβής”.
Διάφοροι απολογισμοί, πολύ προσωρινοί, κάνουν λόγο για 3.800 νεκρούς, αλλά όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν ότι ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί πολύ τις προσεχείς μέρες, όταν αποσυρθούν τα νερά και τα σωστικά συνεργεία ερευνήσουν τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος μετείχε επίσης στην συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, υπογράμμισε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκλήθηκε στην ανατολική Λιβύη.
Ιδιαιτέρως στην πόλη Ντέρνα, όπου ολόκληρα τετράγωνα με σπίτια παρασύρθηκαν από κύμα νερού ύψους 7 μέτρων την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, όταν δύο απαρχαιωμένα φράγματα υποχώρησαν μετά τις καταρρακτώδεις βροχές.
“Πιστεύω ότι το πρόβλημα για μας στην Λιβύη είναι σίγουρα ο συντονισμός των προσπαθειών μας με την κυβέρνηση, μετά με τις άλλες αρχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας”, δήλωσε ο Γκρίφιθς, σημειώνοντας ότι “δεν είναι ακόμη γνωστή η έκταση των αναγκών, ο αριθμός των νεκρών”. Η οργάνωση της παροχής βοήθειας καθίσταται δύσκολη λόγω της χαοτικής πολιτικής κατάστασης στη χώρα.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαφ Καντάφι το 2011, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, τη μία που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει έδρα την Τρίπολη, στο δυτικό της τμήμα, και την άλλη στο ανατολικό της τμήμα, το οποίο επλήγη από τις πλημμύρες.
Ο Γκρίφιθς διευκρίνισε ότι προχώρησε στην αναδιάταξη ομάδας ειδικών στον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας περίπου 15 ατόμων από το Μαρόκο στη Λιβύη.
Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των οδικών υποδομών –δρόμοι και γέφυρες– δυσχεραίνοντας κι άλλο την πρόσβαση για την παροχή βοήθειας.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για πρόταση του δημάρχου της Ντέρνα να φτάσει βοήθεια στα θύματα μέσω θαλάσσης.
“Αυτό έχει νόημα”, είπε ο Γκρίφιθς, κυρίως για την μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων βοήθειας.
Ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι η καλύτερη στρατηγική είναι “να μην επιλέγεται ένας δρόμος πρόσβασης έναντι κάποιου άλλου”.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε μέσω της ξηράς ή “να βρούμε ανθρώπους που έφυγαν από την Ντέρνα προς τον νότο (…) και αυτοί επίσης θα χρειάζονται βοήθεια”, κατέληξε.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ