Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Σεμινάριο για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων από το Ίδρυμα Konrad Adenauer

To Ίδρυμα Konrad Adenauer διοργανώνει σεμινάριο δημοσιογραφίας με θέμα τη Δημοσιογραφία Δεδομένων τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο Impact Hub Athens. Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να “πάρουν” αξία από τα δεδομένα; Πώς μπορούν να βρουν κρυμμένους συσχετισμούς που δεν είναι ορατοί με την πρώτη ματιά; Και πότε θα πρέπει να μην εμπιστεύονται τα δεδομένα; Ποια εργαλεία μπορούν χρησιμοποιήσουν για τα άρθρα και τις έρευνές τους;

Το KAS προσκαλεί στην Αθήνα τον Γάλλο δημοσιογράφο Nicolas Kayser-Bril, πρωτοπόρο της δημοσιογραφίας δεδομένων στην Ευρώπη και συνιδρυτή της εταιρείας Journalism++ με έδρα το Βερολίνο. Ο Nicolas συντόνισε την έρευνα “The Migrants’ Files“ το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του “κάστρου” της Ευρώπης, (με αρκετούς εταίρους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες) και συμμετείχε στην ομάδα που έφτιαξαν τα Iraqi war logs (πρόκειται για την μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ) μετά από την προσέγγιση του Julian Assange (ιδρυτή των Wikileaks) στην ομάδα του Nicolas.

Ο Nicolas θα παρουσιάσει αναλυτικά τις έρευνες που έχει συμμετάσχει αλλά και θα δώσει πρακτικές ασκήσεις και συμβουλές στους συμμετέχοντες.

Ο δεύτερος εκπαιδευτής θα είναι ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, ο οποίος θα επικεντρωθεί στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η λανθασμένη επεξεργασία των δεδομένων από τον δημοσιογράφο, τους λάθος και βεβιασμένους συσχετισμούς καθώς και τα επικίνδυνα συμπεράσματα. Θα αναφερθεί με πρακτικά παραδείγματα στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χρήση των δεδομένων στη δημοσιογραφία, την επιστημονική έρευνα και την υποστήριξη λήψης αποφάσεων.

Για να συμμετάσχετε θα πρέπει να κάνετε αίτηση! Συμπληρώστε τη παρακάτω αίτηση μέχρι την Πέμπτη 15/12/2016 και επιστρέψτε τη στην Ελίνα Μακρή elina.makri@gmail.com.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων