Οι μαθητευόμενοι εστιατορίων σε μια κορυφαία σχολή διαχείρισης ξενοδοχείων στη Γαλλία αρνούνται να εργαστούν έως ότου τα αφεντικά πατάξουν τις υποτιθέμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τα ομοφοβικά σχόλια και τις προσβολές από τους καθηγητές.
Ο όμιλος Vatel μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εισπράττει 90 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω των 50 ινστιτούτων φιλοξενίας που διαθέτει σε όλο τον κόσμο αλλά από τις 27 Μαρτίου, περίπου 60 τριτοετείς προπτυχιακοί φοιτητές στο Παρίσι αρνήθηκαν να εργαστούν στο εστιατόριό του για να διαμαρτυρηθούν για τη συμπεριφορά ορισμένων καθηγητών εκεί.
Μια φοιτήτρια, η οποία δέχθηκε να μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον από το πρώτο έτος των σπουδών της.
«Μας φώναζαν κάθε μέρα. Μου έλεγαν: «Είσαι ένα σκουπίδι».«Ήμουν τόσο αγχωμένη που το πρωί έκλαιγα και το βράδυ έκανα εμετό», είπε.
Κορυφαίοι Γάλλοι σεφ ζήτησαν το 2014 δημοσίως να μπει ένα τέλος στην «βία που μοιάζει με καψόνια» και έχει πλήξει ορισμένες από τις φημισμένες κουζίνες της χώρας.
Περισσότερα από οκτώ χρόνια αργότερα, οι μαθητές του Vatel λένε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει.
Οι τριτοετείς εκπαιδευόμενοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά αρνούνται να εργαστούν στο εστιατόριο.
Μια δεύτερη σπουδάστρια είπε ότι ο επικεφαλής ζαχαροπλάστης τηε άγγιξε την πλάτη της και χάιδεψε τα χέρια της από την πρώτη εβδομάδα της εκπαίδευσής της.
Ανέφερε την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του στη διεύθυνση, αλλά «δεν προέκυψε ποτέ τίποτα», είπε.
Κάψιμο με καυτή κατσαρόλα
Και οι δύο είπαν ότι συχνά έπρεπε να παρηγορήσουν πρωτοετείς φοιτητές που έκλαιγαν, αφού ο ίδιος ζαχαροπλάστης τους είχε ψιθυρίσει άσεμνα σχόλια στο αυτί ή τους είχε χαστουκίσει στα οπίσθια με σπάτουλα.
Μια τρίτη νεαρή γυναίκα, όπως και οι δύο πρώτες που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσε τη γνώμη τους.
Συχνά «μου έπιανε το λαιμό, ρωτώντας με τι είχα κάνει με το αγόρι μου το Σαββατοκύριακο», είπε.
Οι τρεις γυναίκες είπαν ότι δύο άλλοι σεφ φώναζαν επίσης στους μαθητές.
«Συχνά χάνουν την ψυχραιμία τους, προσβάλλουν τους μαθητές, τους λένε ότι είναι άχρηστοι και ότι δεν θα πετύχουν ποτέ», είπε η τρίτη μάρτυρας.
Ένας από αυτούς τους σεφ έβαλε εν γνώσει του ένα καυτό κατσαρολάκι στο χέρι της, με αποτέλεσμα να την κάψει, είπε.
Είπε ότι ήταν απογοητευτικό να εκπαιδεύεται σε μια σχολή «τόσο πίσω από την εποχή», όταν ο υπόλοιπος κλάδος πατάει τον σεξισμό και τον εκφοβισμό.
Ένας τέταρτος σπουδαστής, ένας νεαρός άνδρας, δήλωσε ότι πίστευε ότι η σχολή θα έπρεπε να κάνει κάτι καλύτερο για τα 11.400 ευρώ που πλήρωνε κάθε σπουδαστής ετησίως σε δίδακτρα.
«Για όλα αυτά τα χρήματα που δίνουμε, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σχολή που ονειρευόμασταν», είπε.
Ο ζαχαροπλάστης «μας πετάει μπολ και μας σφυρίζει», πρόσθεσε.
Μια μέρα, είπε, ο σεφ χρησιμοποίησε μια ομοφοβική προσβολή εναντίον του και του είπε: «δεν θα καταφέρεις τίποτα σε αυτόν τον τομέα».
Στον όροφο του εστιατορίου, ένας διευθυντής δεν ήταν καλύτερος, δήλωσε μια τέταρτη γυναίκα που αποφοίτησε από τη σχολή το 2020.
«Μου ψιθύριζε στο αυτί: «Με ανάβεις, σε θέλω»», είπε.
«Η Περιφρόνηση»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ερευνητικού ιστότοπου Mediacites, 141 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση στον ιδρυτή της Vatel, Αλέν Σεμπάν, ήδη από το 2020, προκειμένου να δράσει κατά της “περιφρόνησης και της έλλειψης σεβασμού από το διδακτικό προσωπικό”.
Η διεύθυνση παρέδωσε την αίτηση στον γιο του Ντοβ Σεμπάν, ο οποίος διευθύνει τη σχολή στο Παρίσι, αλλά οι μαθητές λένε ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Η διεύθυνση του σχολείου δήλωσε στο AFP ότι είχε λάβει μόνο μια επιστολή το 2019 με παράπονα για τη διοίκηση του σχολείου.
Όμως, σε ένα μήνυμα του Σεμπάν προς τους μαθητές με ημερομηνία 27 Μαρτίου, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP, αναφέρει ότι έλαβε μέτρα αφού οι μαθητές το 2022 κατηγόρησαν για πρώτη φορά «δύο καθηγητές για εξευτελιστικά σχόλια και χειρονομίες».
Η διεύθυνση δήλωσε στο AFP ότι δύο καθηγητές, «ένας σεφ κουζίνας και ένας ζαχαροπλάστης», είχαν τιμωρηθεί πειθαρχικά, αλλά αρνήθηκε να μοιραστεί τις λεπτομέρειες της τιμωρίας τους.
Στις 5 Απριλίου, ο Σεμπάν έστειλε στους μαθητές μια δεύτερη επιστολή, παραδεχόμενος την «σαφώς απαράδεκτη» συμπεριφορά και υποσχόμενος να προσλάβει «εξωτερικούς συμβούλους» για τη δημιουργία ενός συστήματος αναφοράς τέτοιων περιστατικών, το οποίο, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα είχε τεθεί σε εφαρμογή έως τον Σεπτέμβριο.
Μέχρι στιγμής, όμως, κανένα μέλος του προσωπικού δεν έχει απολυθεί.
Οι φοιτητές βρίσκονται σε πασχαλινές διακοπές αυτή την εβδομάδα και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα επαναλάβουν την απεργία τους όταν επιστρέψουν.
Πηγή: AFP