Την επικύρωση των βαρύτατων ποινών που επέβαλε το 5μελές Εφετείο στις πρώην πρυτανικές αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου και σε υπαλλήλους του ΑΕΙ για τη γνωστή υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών της περιόδου 1992-98 ζήτησε χθες από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Εμμ. Ρασιδάκης.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των τριών πανεπιστημιακών καθηγητών Δ. Κώνστα, Π. Γετίμη, Κ. Παπαθανασόπουλου (που καταδικάστηκαν σε 14ετή κάθειρξη σε δεύτερο βαθμό) έστρεψαν τα νομικά «πυρά» τους κατά της (κατά πλειοψηφία) καταδικαστικής απόφασης, που δεν είχε υιοθετήσει την απαλλακτική για τους πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις πρόταση της εισαγγελέως εφετών.
Αιτιολογία
Υποστήριξαν ότι η καταδικαστική απόφαση παρουσιάζει προβλήματα στην αιτιολογία, κενά, αντιφάσεις, αλλά και εσφαλμένη ερμηνεία ποινικών διατάξεων, υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε έλλειψη αμεροληψίας μαρτύρων, αφού εξετάστηκαν στο ακροατήριο οι οικονομικοί επιθεωρητές που συνέταξαν το πόρισμα και οι οποίοι με αγωνία προσπάθησαν να το στηρίξουν.
Επικαλέστηκαν παράλληλα την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά την οποία οι πανεπιστημιακοί δεν επέδειξαν δόλο ούτε βαριά αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ωστόσο, ο αντιεισαγγελέας ΑΠ Ε. Ρασιδάκης πρότεινε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης και να επικυρωθούν οι ποινές (κάθειρξης από 10 έως 31 έτη), υποστηρίζοντας ότι η καταδικαστική απόφαση έχει σωστές αιτιολογίες και ερμηνείες των ποινικών διατάξεων και του νόμου 1608/50 (περί καταχραστών Δημοσίου), που προβλέπει δρακόντειες ποινές.